Ελληνικά ομόλογα: Αρνητική απόδοση 5ετούς

Yποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστιάν Λαγκάρντ, στους επενδυτές χθές να αγοράζουν κρατικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων στην ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ μετά τη δήλωση της ότι δεν θα χαλαρώσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, καθησύχασε τις ανησυχίες των επενδυτών, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP αγόρασε ομολογιακούς τίτλους αξίας 80 δισ. ευρώ, το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του, «θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου το διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει»

Oι αποφάσεις της ΕΚΤ πυροδότησαν ράλι τιμών στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα  η απόδοση του 10ετους  να υποχωρήσει στο 0,73%. Την ίδια ώρα το 5τές όμολογο κατέγραψε αρνητική απόδοση και διαμορφώθηκε στο – 0,012%.

Υπενθυμίζεται ότι 2 μέρες πριν το Bloomberg σε δημοσίευμα του που αναφερόταν στην πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, ανέφερε οτι η Ελλάδα σταθεροποίησε τη θέση της ως ένας από τους περιζήτους δανειολήπτες στην Ευρώπη.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 166 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 126 εκατ. ευρώ,  αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 0,76% έναντι -0,27% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,03%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ. κυμαίνονταν στο 1,2109 από 1,2169 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2125 δολ.

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση