Ανεμβολίαστοι το 92% των νοσηλευομένων και το 98% των θυμάτων του κορονοϊού

Ανεμβολίαστοι είναι το 92% των νοσηλευομένων και το 98% των θυμάτων του κορονοϊού, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Υπουργείο Υγείας. Η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα είναι σαφής. 

Όπως είπε, συνολικά είχαμε 6.500 νέα κρούσματα κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι κάτω από τα 1.000 ανά ημέρα. Αυτή η επιδημιολογική εικόνα είναι ανάλογη με εκείνη που είχε η Ελλάδα στην αρχή του 2021.

Συνεχίζεται η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της επικράτειας. Σταδιακά και σταθερά μειώνεται η διασπορά του ιού, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, όμως υπογράμμισε ότι η ύφεση των δεικτών δεν θα πρέπει να εφησυχάζει τους πολίτες. 

Σημαντική μείωση κρουσμάτων καταγράφεται στους άνω των 55 ετών. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 36 έτη.

Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα παραμένει σταθερά χαμηλός, στο 2,3% όπως και ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων και το Rt στην επικράτεια είναι στο 0,83%. Παράλληλα, μειώνονται σταθερά οι αριθμοί των νοσηλευομένων με Covid-19 και των διασωληνωμένων.

Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι 9.500, ενώ στα νοσοκομεία της επικράτειας νοσηλεύονται συνολικά 1.700 ασθενείς με κορονοϊό. Ο μέσος όρος των θανάτων μειώθηκε στους 28 την ημέρα την περασμένη εβδομάδα.

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική αποσυμπίεση τους ΕΣΥ τις επόμενες εβδομάδες.

Πάντως, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι τα διεθνή δεδομένα τονίζουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Επισήμανε και την προειδοποίηση του κ. Κλούγκε ότι ενδέχεται να έρθει νέο κύμα πανδημίας.

H Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υποομάδα της επιτροπής σχεδιάζει μέτρα ώστε να προληφθούν εξάρσεις τις πανδημίας, όπως καθημερινή παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, πρωτόκολλα για την απομόνωση κρουσμάτων. Ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται για τις μετακινήσεις τουριστών, τους επόμενους μήνες.

Σημείωσε ότι «βασικός μας στόχος είναι να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και να αυξήσουμε το τείχος ανοσίας με τον εμβολιασμό».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση