Έρευνα: Οι Μαορί είχαν ανακαλύψει την Ανταρκτική τον 7ο αιώνα

Οι Μαορί μπορεί να είχαν ταξιδέψει στην Ανταρκτική τον 7ο αιώνα, πολύ πιο πριν από τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the Royal Society of New Zealand».

Η πρώτη φορά που εντοπίστηκε η ηπειρωτική Ανταρκτική πιστώνεται σε μια ρωσική αποστολή τού 1820, ενώ το πρώτο άτομο που πάτησε πάνω την παγωμένη γη της φέρεται να είναι ένας Αμερικανός εξερευνητής, το 1821. Ωστόσο, η νέα μελέτη αποκαλύπτει την ιστορία των βαθιά ριζωμένων δεσμών των Μαορί με την Ανταρκτική που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

«Διαπιστώσαμε πως οι ταξιδιωτικές αφηγήσεις Πολυνησίων μεταξύ των νησιών, περιλαμβάνουν και ταξίδια στα νερά της Ανταρκτικής του Hui Te Rangiora και του πληρώματός του με το σκάφος Te Ivi O Atea, πιθανόν στις αρχές του 7ου αιώνα», αναφέρει η βιολόγος Πρισίλα Γουέχι, από την Manaaki Whenua Landcare Research, την οργάνωση που ηγήθηκε του έργου.

«Η εξερεύνησή μας αρχίζει να διαμορφώνει μια πιο πλούσια εικόνα της σχέσης της Ανταρκτικής με την ανθρωπότητα και αποτελεί μια πλατφόρμα που σκοπό έχει να ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τις σχέσεις της Νέας Ζηλανδίας με την Ανταρκτική».

Η μελέτη, η οποία συνδυάζει βιβλιογραφία και προφορική παράδοση, αποτελεί μια συγκεντρωτική καταγραφή της παρουσίας των Μαορί στις αφηγήσεις και την εξερεύνηση της Ανταρκτικής, η οποία -όπως αναφέρει η ομάδα- «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο» στην κάλυψη των κενών γνώσης τόσο για τους Μαορί όσο και για την εξερεύνηση της Ανταρκτικής.

Οι ιστορίες αυτές ξεκινούν από το μακρινό παρελθόν, πριν από 1.320 χρόνια.

Σε ορισμένες ιστορίες, ο Hui Te Rangiora και το πλήρωμά του συνέχισαν νότια. Πολύ νότια. Με αυτόν τον τρόπο, πιθανότατα έφτασαν μέχρι την θάλασσα της Ανταρκτικής και ίσως και στην ίδια την ήπειρο.

Η έρευνα βασίζεται σε προφορικές παραδόσεις και αφηγήσεις μεταξύ της κοινότητας των Μαορί, καθώς και σε γλυπτά των Νεοζηλανδών αυτοχθόνων που, όπως λένε οι ερευνητές, υποδεικνύουν γνώσεις ταξιδιωτικές, πλογήσης αλλά και αστρονομίας.

Αυτές οι αφηγήσεις των Μαορί για τις σχέσεις τους με την Ανταρκτική δεν περιορίστηκαν ούτε σε αυτά τα πρώιμα ταξίδια. Αντίθετα, τα ταξίδια και οι αποστολές αποδείχθηκε ότι συνεχίζονται μέχρι σήμερα- αλλά σπάνια αναγνωρίζονται ή προβάλλονται, επισημαίνει η Γουέχι.

«Η συμβολή πολλών υποεκπροσωπούμενων ομάδων, από αυτόχθονες έως γυναίκες, γίνεται πλέον ορατή. Και σίγουρα αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της ιστορικής της Ανταρκτικής».

«Όταν τα βάλεις όλα μαζί, είναι πραγματικά ξεκάθαρο πως υπάρχει μακρά ιστορία σύνδεσης με την Ανταρκτική. Οι Μαορί συμμετείχαν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και ρόλους όσον αφορά την ανακάλυψη της Ανταρκτικής» τονίζει η Γουέχι.

ΠΗΓΗ: Eurekalert

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη