Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί φέρνουν καθυστερήσεις στην υποβολή

Μπορεί η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις φορολογικές δηλώσεις να έχει ανοίξει, πλην όμως,  αρκετοί κωδικοί δεν έχουν συμπληρωμένα τα στοιχεία.

Στους λογαριασμούς των φορολογουμένων έχουν αναρτηθεί μόνο οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν μέσω της ΑΑΔΕ.

Όσοι έλαβαν ενισχύσεις μέσω του υπουργείου Εργασίας ή του υπουργείου Τουρισμού θα πρέπει να περιμένουν την ανάρτηση των σχετικών αρχείων, μόλις αυτά αποσταλούν από τους αρμόδιους φορείς στην ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ, μέχρι τώρα έχουν προσυμπληρωθεί στον κωδικό 999 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα ποσά που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις εντός του έτους 2020 ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Επίσης, έχουν ήδη αναρτηθεί στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο myTAXISnet, στην πλατφόρμα υποβολής Ε1 (δήλωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων), επιλογή «Ενημέρωση βεβαίωσης αποδοχών», τα ποσά των Αποζημιώσεων Ειδικού Σκοπού που χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Covid-19 και έχουν καταβληθεί μέσω της ΑΑΔΕ.

Έτσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 781/782 στο Ε1 επιστρεπτέα προκαταβολή και αποζημίωση ειδικού σκοπού (τα οποία έχουν καταβληθεί μέσω ΑΑΔΕ) ενώ, σύμφωνα με τις αρχές, ποσά που έχουν καταβληθεί από άλλους φορείς του δημοσίου (π.χ. Υπουργείο Εργασίας, Τουρισμού κ.λπ.) θα προσυμπληρωθούν στους παραπάνω κωδικούς του Ε1 αμέσως μόλις παραληφθούν τα σχετικά αρχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ποσά που συμψηφίστηκαν εντός του 2020 με οφειλές στη φορολογική διοίκηση, λόγω είσπραξης μειωμένου μισθώματος, δεν αναγράφονται στη δήλωση, καθώς οι συμψηφισμοί φόρων δεν δύναται να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, τα ποσά των αποζημιώσεων που έλαβαν οι φορολογούμενοι επειδή εισέπραξαν μειωμένα μισθώματα μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, λόγω Covid -19, θα αναγραφούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του επόμενου φορολογικού έτους, καθώς καταβλήθηκαν εντός του 2021.

Οι φορολογικές δηλώσεις

Στις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας του Taxisnet για τις δηλώσεις, έως το απόγευμα της Τετάρτης, είχαν υποβληθεί μόλις 262.862 Ε1, μέγεθος το οποίο θα πρέπει να φτάσει στα 6,5 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα είχαν εκδοθεί 351.784 εκκαθαριστικά (χωριστά για τους συζύγους), μέγεθος το οποίο θα πρέπει να προσεγγίσει τα 9 εκατομμύρια.

Σχεδόν έξι στα δέκα εκκαθαριστικά (58,81%) μέχρι τώρα είναι μηδενικά ενώ για 82.986 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό, με τον οφειλόμενο φόρο στα 39,4 εκατ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση