Εργασιακό νομοσχέδιο: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή

Ψηφίστηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, επί της αρχής, το εργασιακό νομοσχέδιο.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Ν.Δ. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσε η Ελληνική Λύση. Το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως τις 17 του μηνός.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι καταψηφίζει μέτρα όπως άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια δύο μηνών και για τους δύο γονείς, πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ, και άλλα ευνοϊκά μέτρα για τους εργαζομένους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για ένα νομοσχέδιο με πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που εκσυγχρονίζει τη νομοθεσία του 1980. «Δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες δεκαετίες με νομοθεσία του 1980» είπε χαρακτηριστικά. «Δίνει λύσεις σε ζητήματα της πραγματικής ζωής, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις εξελίξεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το μόνο που θέλει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο είναι να νομιμοποιήσει τα απλήρωτα 10ωρα και να βάλει πλάτη στους εργοδότες που δεν επιθυμούν κανόνες και έλεγχο. Όπως, παραδείγματος χάριν, οι τράπεζες στις οποίες το κόμμα του χρωστάει 340 εκατ.

Επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος απέστειλε η Φώφη Γεννηματά, με την οποία τον ενημερώνει για το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

«Με το νομοσχέδιο αυτό» τονίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ «όχι μόνο καταργείται το 8ωρο και υπονομεύεται η συλλογική διαπραγμάτευση, αλλά οδηγούμαστε σε μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και σε προβλήματα στην οικογενειακή τους ζωή. Ενώ στερείται η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας για την κάλυψη νέων αναγκών των επιχειρήσεων».

«Το νομοσχέδιο είναι για τα σκουπίδια» τονίζει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως δεν είναι βάση για συζήτηση και πρέπει να αποσυρθεί. «Μα είναι ισότιμος ο εργαζόμενος με τον εργοδότη;» θέτει το ερώτημα το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση σημειώνει πως «χρειάζεται πραγματικό «ταλέντο» προκειμένου ένα νομοσχέδιο να είναι συγχρόνως αντισυνταγματικό και να βλάπτει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες».

Το ΜέΡΑ25 εκτιμά πως «το ότι ο κ. Χατζηδάκης περιφέρει στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο ως δήθεν εκσυγχρονιστικό και, το ακόμα χυδαιότερο, ως «φιλεργατικό», απλώς υπενθυμίζει ότι ο ίδιος δεν έχει βιώσει τον κόσμο της εργασίας ούτε για μια μέρα της ζωής του».

Νωρίτερα αλλαγές περισσότερο συμβατές με τις πραγματικές ανάγκες και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, ζήτησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, στη διαδικασία της ακρόασης φορέων.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση