Το μήνυμα των ελληνικών και μεσογειακών δασών

Ποιο μήνυμα για τα ελληνικά και τα μεσογειακά δάση, αλλά και τις κοινωνίες μας, δίνει η πρόσφατη τεράστια φωτιά στα Γεράνεια Όρη;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καλεσμένος για τη συζήτηση του θέματος στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου, «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο», ήταν ο Ηλίας Τζηρίτης, συντονιστής Δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές της WWF.

Ηλίας Τζηρίτης

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον έγινε 10 μόλις μέρες μετά την φωτιές στα Γεράνεια όρη, που ήταν μια από τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών. Οι καμένες εκτάσεις συνολικά ήταν 70.000 στρέμματα, τα οποία αντιστοιχούν στο 1/3 των περσινών καταστροφών, πριν καν βγει ο Μάιος.

Τα μεσογειακά δάση είναι σε μεγάλο βαθμό πυρόφιλα, με έναν αναμενόμενο κύκλο φωτιάς κατά μέσο όρο ανά 40 χρόνια, ανά δασικό σύστημα. Ομως, οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις και ανατροπές, καθώς και η κλιματική αλλαγή έρχονται να αλλάξουν το ρυθμό σε πολλές περιπτώσεις, προδιαγράφοντας ένα δυσμενές μέλλον για τα δάση της μεσογειακής ζώνης και της Ελλάδας ειδικότερα.

Έτσι, ειδικά η φετινή Ημέρα Περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την καταστροφή των Γερανείων, αποτελούν ευκαιρία να σκεφτούμε και ενδεχομένως να αναθεωρήσουμε τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του κεντρικού κράτους, των τοπικών αρχών, αλλά και των πολιτών σε σχέση με την πρόληψη, την πυρόσβεση, αλλά και την πολιτική προστασία.

www.ertnews.gr

Polydefkis Papadopoulos
image}

Αφήστε μια απάντηση