Οι Γερμανοί ξανάρχονται; – Επιχείρηση προσέλκυσης συνταξιούχων

Του Γιώργου Μανέττα

«Φλέβα… χρυσού» για την ελληνική κτηματαγορά και όχι μόνο μπορεί να αποδειχθούν οι γερμανοί συνταξιούχοι, οι οποίοι θεωρούνται οι καλύτεροι πελάτες για την εξοχική κατοικία για τις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Παράγοντες του real estate αναφέρουν ότι η Ελλάδα μπορεί μετά την πανδημία να εξελιχθεί σε «πόλο έλξης» όσων πλησιάζουν στο τέλος του εργασιακού βίου και αναζητούν κατοικίες στον ευρωπαϊκό Νότο χάρη στα σημαντικά πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει: όμορφο φυσικό περιβάλλον, πολύμηνη ηλιοφάνεια με ήπιο κλίμα, παραθαλάσσια μέρη, ομαλότητα και φιλόξενες κοινωνίες. Υπολογίζεται πως μέσα στην επόμενη πενταετία η ζήτηση για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Γερμανούς θα αυξηθεί σημαντικά, υπερβαίνοντας σε αξία τα 5 δισ. ευρώ (!).

 Την τάση αυτή επιχειρεί να ενισχύσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με την πρωτοβουλία «Ηappy retirement». Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να βοηθήσει τις συμμετέχουσες ελληνικές επιχειρήσεις να προβληθούν σε ένα ευρύ κοινό στη Γερμανία των 4,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων που παραδοσιακά έχουν θετική εικόνα και προτίμηση για τη χώρα μας. «Θέλουμε να βάλουμε την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών για ανθρώπους που έχουν φθάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης. Θέλουμε να παρουσιάσουμε την Ελλάδα σαν ένα καλό, εναλλακτικό προορισμό, απέναντι σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία που σήμερα καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος και αποκομίζουν σημαντικά οικονομικά οφέλη», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης.

Το έδαφος φαίνεται αρκετά γόνιμο. Μελέτη της Fewo-direkt έδειξε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των 10 κορυφαίων προτιμήσεων των Γερμανών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξοχικό εκτός Γερμανίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εκμεταλλευθούμε το θετικό μομέντουμ που διαμορφώνεται σύμφωνα με τον κ. Κελέμη είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα καταστήσουν ελκυστική τη χώρα μας. «Πρέπει να μεγαλώσουμε την εμπιστοσύνη που νιώθουν απέναντί μας, προσφέροντας ολοκληρωμένες και διαφανείς υπηρεσίες, από δικηγόρους και τεχνικούς μέχρι μεσίτες και υποδομές υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μοχλός επενδύσεων

Σύμφωνα με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, η λεγόμενη «Ασημένια Οικονομία» (Silver Economy), δηλαδή οι οικονομικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο μοντέλο στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα βασιστεί αφενός σε έναν επιτελικό σχεδιασμό και αφετέρου στην εφαρμογή συνδυασμένων πολιτικών σε τομείς ευθύνης όπως του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της τεχνολογίας, των επενδύσεων, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλισης κ.ά. Μόνο στο πεδίο των κατασκευών προβλέπεται ότι μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό θα μπορούσαν να πουληθούν στη χώρα περί τις 200.000 κατοικίες σε ξένους αγοραστές, είτε ως μεμονωμένα ακίνητα, είτε ως ιδιοκτησίες ενταγμένες σε συγκροτήματα κατοικιών, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κοινού της τρίτης ηλικίας. Υπολογίζεται πως η «Ασημένια Οικονομία» μέχρι το 2025 θα φθάσει να συμβάλει 6,4 τρισεκατομμύρια ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και θα οδηγήσει στη δημιουργία 88 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό ισοδυναμεί με το 32% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 38% της απασχόλησης. Επιπλέον, μέχρι το 2030, η συνολική ετήσια κατανάλωση από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 39%, υπερβαίνοντας τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ πληθυσμιακά θα μεγαλώσουν κατά 18%, φθάνοντας στα 221 εκατομμύρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, αναμένεται να φθάσουν σε 2,1 δισεκατομμύρια το 2050 από σχεδόν 1 δισεκατομμύριο σήμερα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση