Υπό εξέταση ο εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών

Στις οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών καθώς και σε εκείνες για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με Covid-19 αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Επισήμανε πως το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας, έδωσε το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention: CDC) και πριν τρεις ημέρες ο ΕΜΑ, με αναφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA σε αυτές τις ηλικίες και στην δυνατότητα που υπάρχει μέσα Μαϊου, για προοπτική εμβολιασμού και μικρότερων ηλικιών. Εξάλλου όπως υπογράμμισε ήδη Αμερική και Καναδάς εμβολιάζουν παιδιά.

Όσον αφορά στην τροποποίηση του σχήματος εμβολιασμού για άτομα που έχουν νοσήσει με κορονοϊό μεταβάλλοντας το σχήμα εμβολιασμού σε μία δόση μετά τους έξι μήνες, διευκρίνισε ότι ημερομηνία διάγνωσης νόσησης με Covid-19 θεωρείται η ημερομηνία της 1ης διαγνωστικής εξέτασης μέσω rapid test ή PCR τεστ, που έχουν καταγραφεί στο επίσημο μητρώο Covid του ΕΟΔΥ. Δεν περιλαμβάνουν υπογράμμισε άτομα της κατηγορίας Α (υψηλού κινδύνου), που εάν έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό τους θα ακολουθήσουν τις ειδικές γι΄αυτούς οδηγίες.

«Με PCR test θα χορηγείται η βεβαίωση νόσησης για μία δόση εμβολιασμού. Τα self test και τα τεστ αντισωμάτων δεν αποτελούν επίσημη καταγραφή επιδημιολογικών δεδομένων στο μητρώο Covid 19», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.

Ξεκινώντας την ενημέρωση η ίδια εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για το θάνατο της 44χρονης στην Κρήτη, η οποία κατέληξε συνέπεια του σπάνιου συνδρόμου θρομβοπενίας, το οποίο προκαλείται εξαιτίας του εμβολίου της AstraZeneca.

Αναφορικά με τις μελέτες από τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών επισήμανε ότι:

«Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Και πρόσθεσε:

«Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει. Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Για τα παιδιά θα γίνει σχετική η πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα».

Η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε, εξάλλου, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης μελετά περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε ανθρώπους κάτω των 30 ετών, που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνδέουν τα περιστατικά αυτά με το εν λόγω εμβόλιο.

Τέλος, είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ενδεχόμενο για χορήγηση τρίτης (συμπληρωματικής) δόσης εμβολίου, αλλά και συνδυασμοί σκευασμάτων εμβολίων.

www.ertnews.gr

Ρούλα Κρικώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση