Παναγιώτης Μπεχράκης στο Πρώτο: Πρόχειρη, ανεύθυνη και λάθος η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το κάπνισμα στην Ελλάδα (audio)

Την πεποίθηση ότι δεν είναι ακριβής έρευνα του ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες, με ποσοστό 42%, βρίσκονται στην πρώτη θέση των καπνιστών στην ΕΕ, εξέφρασε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον δημοσιογράφο, Χρήστο Μιχαηλίδη.

Όπως είπε ο καθηγητής, πρόκειται για «λάθος, το οποίο θα καταγγελθεί από εμάς υπεύθυνα και επίσημα. Καλώ την ΕΡΤ και κάθε άλλο δημοσιογραφικό παράγοντα θέλει να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν επιτρέπεται να λέγονται τέτοιου είδους υβριστικά ψέματα σε βάρος της χώρα μας}, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν στο 42% προσθέσουμε και όλα εκείνα που δεν μέτρησαν- πούρα- στριφτά, ηλεκτρονικά τσιγάρα – θα ξεπεράσουμε το 55%. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1 στους 2 Έλληνες ενήλικες καπνίζει. Επειδή αυτό δεν συμβαίνει, θέλω να πω απερίφραστα ότι πρόκειται για λάθος της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας».

«Δεν συνάδει με την πραγματικότητα όπως τη βλέπουμε, ούτε με καμία άλλη έρευνα από αυτές που έχει κάνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή», σημείωσε. «Καλώ όποιον έκανε την έρευνα, να παρουσιάσει τα δεδομένα. Ελπίζω να μην έχει σκοπιμότητα, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να διερευνηθεί. Θα καταγγελθεί στις αρχές της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μπεχράκης.

 

www.ert.gr

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας