Πάνω από 2 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα – Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα των εμβολιασμών και σύντομα πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια θα έχουν οι 18 – 29 ετών, ενώ από τη Δευτέρα 7 Ιουνίου το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι διαθέσιμο σε όλη την επικράτεια. Ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών παραμένει ανοιχτό θέμα για την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Περισσότεροι από 5.570.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στη χώρα, ενώ 2.040.000 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όποια εμβόλια φθάνουν στην Ελλάδα αμέσως θα διοχετεύονται στις εμβολιαστικές γραμμές.
Ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και στους 20άρηδες. Ανάρπαστα έγιναν τα ραντεβού.

Οι πολίτες 18-29 ετών μπορούν να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και «εάν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, πολύ σύντομα, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή τους ομάδα» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην Κέρκυρα άνοιξε τις πύλες του το μέγα εμβολιαστικό κέντρο με 700 εμβολιασμούς καθημερινά. Στην Κύθνο το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έφτασε στο 93% με μία δόση. Η Σύρος έχει την καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη, καθώς από το 12% έφτασε στο 30% μέσα σε δυο εβδομάδες.

«Πρέπει ακόμα να προσέξουμε να γίνει μέχρι μέσα Ιουνίου ο εμβολιασμός του 50% (…) Οι εμβολιασμένοι είδαμε σπάνια μπορούν να μεταδώσουν», τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας & προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1.007 νέα κρούσματα κορονοϊού και 41 θανάτους, ενώ 481 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Συγκλονισμένη εμφανίστηκε στην ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών για το θάνατο της 44χρονης μητέρας τριών παιδιών στο Ηράκλειο Κρήτης μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Η Μαρία Θεοδωρίδου εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια της 44χρονης.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια και τυχόν ευθύνες που θα προκύψουν για τον θάνατο της γυναίκας μου» δήλωσε ο σύζυγος της 44χρονης.

Στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου της Κέρκυρας νοσηλεύεται ένα βρέφος 40 ημερών που διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό.

Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τον εμβολιασμό παιδιών 12 – 15 ετών

Στις οδηγίες για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Στα μέσα Μαΐου το CDC διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμών μικρών παιδιών, ενώ ο ΕΜΑ έχει δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τα παιδιά 12 -15 ετών.

Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. Καταγράφηκαν συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα.

Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού.

Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν στη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά, την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει.

Η κα. Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν.

Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων και πως για τα παιδιά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση