Εξαγωγές: Το 2020 ανέδειξε τις αντοχές των ελληνικών τροφίμων-ποτών και στις ΗΠΑ

Η κατηγορία τρόφιμα-ποτά αναδεικνύεται ως η πιο δυναμική μεταξύ τεσσάρων ευρύτερων κατηγοριών προϊόντων που εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις εξαγωγές του 2020, τα οποία επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου την Ελλάδας στη Ν. Υόρκη.

Η συγκεκριμένη κατηγορία διεύρυνε το μερίδιό της ως ποσοστό επί του συνόλου της αξίας των ελληνικών εξαγωγών από το 28% στο 35%, καταδεικνύοντας, όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Προξενείου, τις δυνατότητες για παραπέρα διείσδυση στην αμερικανική αγορά, με κυρίαρχες τις ελιές και τα τυροκομικά προϊόντα.

Συνολικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ κατέγραψαν το 2020 πτώση 12,9%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, η αξία των εξαγωγών διαμορφώθηκε σε 1.137,1 εκ. ευρώ, έναντι 1.305,2 εκατ. ευρώ το 2019. Με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας αμερικανικής στατιστικής αρχής η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 14% (με απογραφή σε δολάρια), σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2019).

Οι ελληνικές εξαγωγές προς την αγορά των ΗΠΑ το 2020 προφανώς και επηρεάστηκαν από τις συνθήκες που δημιούργησε σε μια σειρά από καθοριστικούς κλάδους η πανδημία. Για παράδειγμα, το πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος των κατασκευών οδήγησε και σε μείωση των παραγγελιών για βιομηχανικά προϊόντα, όπως προϊόντα αλουμινίου.

Αντίστοιχα, ενώ στο σύνολό της η κατηγορία των δομικών υλικών παρέμεινε σχετικά σταθερή ως μερίδιο του συνόλου των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, τα τσιμέντα κατέγραψαν μείωση.

Από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες επιδόσεις σε αξία αναδεικνύονται τα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα με 136,3 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα τσιμέντα υδραυλικά με αξία 81,6 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα 20 προϊόντα που συνθέτουν το 68,7% της συνολικής αξίας των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ περιλαμβάνονται τα παρασκευάσματα διατροφής, ελαιόλαδο, τυροκομικά, καρποί και φρούτα κ.ά. Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας.

Εισαγωγές

Οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων από την πλευρά της ελληνικής αγοράς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής μειώθηκαν σε αξία κατά 18,5% σε 997,4 εκατ. ευρώ. Εδώ, ας σημειωθεί, παρατηρείται σημαντική απόκλιση σε  σχέση με τα στοιχεία της αμερικανικής στατιστικής αρχής, η υπολογίζει την αξία των αμερικανικών εξαγωγών προς την Ελλάδα σε 1.214,9 εκατ. ευρώ (βάσει της σταθμισμένης ετήσιας ισοτιμίας 2020. Αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες της ανάλυσης του γραφείο ΟΕΥ του Προξενείου, μπορεί ενδεχομένως οφείλεται εν μέρει στην προσωρινότητα των ελληνικών στοιχείων, αλλά και σε ορισμένες αναντιστοιχίες μεταξύ των δύο αρχών.

Από τα προϊόντα που συνθέτουν την εικοσάδα των πλέον εξαγώγιμων προς την Ελλάδα με βάση της συνολική τους αξία και αποτελούν το 71,3% του συνόλου, ξεχωρίζουν σε αξία ξεχωρίζουν τα λάδια ακατέργαστα, από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά (ακατέργαστο πετρέλαιο), τα αέρια πετρελαίου και άλλοι αέριοι υδρογονάνθρακες, ενώ μέσα στην εικοσάδα μόνο δύο κωδικοί αναφέρονται σε τρόφιμα και συγκεκριμένα σε καρπούς με κέλυφος και κουκιά σόγιας. Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας.

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση