Εξαγωγές: Ενισχύθηκαν κατά 23,37% προς τη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο

Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το δελτίο που δημοσίευσε το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, σε σχέση με το διμερές εμπόριο, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία κατέγραψαν αύξηση σε αξία της τάξης του 23,37% καθώς έφτασαν τα 650 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον υπετριπλασιασμό των εξαγωγών καπνού, κατά 211%, στην αύξηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων κατά 58,3% και ηλεκτρικών συσσωρευτών κατά 56,3%.

Οι παραπάνω τρεις κλάδοι καθώς και εκείνος της φαρμακοβιομηχανίας, του οποίου το μερίδιο εξαγωγών ως ποσοστό των συνολικών εξαγωγών στη Γερμανία ανήλθε σε 13% το πρώτο τρίμηνο, καταγράφουν τα τελευταία χρόνια δυναμική αύξηση της εξωστρέφειας και ειδικότερα της παρουσίας τους στη γερμανική αγορά, επισημαίνεται από το γραφείο ΟΕΥ.

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι οι ελληνικές εξαγωγές κορυφώθηκαν τον Μάρτιο ξεπερνώντας τα 237 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Γερμανίας αυξήθηκε κατά 13%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,38%.

Τα δυναμικότερα προϊόντα ελληνικών εξαγωγών

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Destatis, τα πρώτα δέκα προϊόντα σε αξία που εξήχθησαν στη Γερμανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 αντιπροσωπεύουν το 44,68% των συνολικών εξαγωγών προς τη χώρα. Φάρμακα, τυροκομικά-γιαούρτι, καπνός και φρέσκα φρούτα βρίσκονται στην κορυφή της δεκάδας.

Οι εισαγωγές της Ελλάδας

Στον αντίποδα, η Ελλάδα εισήγαγε από τη Γερμανία οξυγόνο, φάρμακα, επιβατηγά αυτοκίνητα (τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν κατά 24,7%), εμβόλια και ιατρικά παράγωγα (+32,08%), αλλά και γιαούρτι και τυρί κ.α. Η λίστα με τα δέκα ταχύτερα διακινούμενα προϊόντα της Γερμανίας προς την Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 40,43% της αξίας των συνολικών εξαγωγών της προς τη χώρα μας.

Από την ανάλυση των στοιχείων, προκύπτει ακόμη ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Γερμανία σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρσι σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση συγκρινόμενες με άλλες –ανταγωνίστριες προς τα αντίστοιχα προϊόντα– χώρες. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία κατά 23%, όταν η αντίστοιχη αύξηση για την Ιταλία ήταν 10%, για την Ισπανία και την Τουρκία 6%, ενώ κατά 5% μειώθηκαν οι εξαγωγές της Πορτογαλίας προς τον ίδιο προορισμό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση