Στον Ανάβατο την Κυριακή η ΠτΔ για την επέτειο των σφαγών του 1822 – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Τον “Μυστρά” του Αιγαίου, τον Ανάβατο, ένα τόπο μαρτυρικό που είναι συνδεδεμένος μαζί με το Μελανιός και τον Άγιο Μηνά, με τη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων της Χίου, το 1822, επισκέπτεται την Κυριακή, η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να τιμήσει με την παρουσία της, τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στον Ανάβατο από την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Χίου και μετά το πέρας των εκδηλώσεων θα επισκεφθεί τον Μητροπολιτικό Ναό και την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής” που καταστράφηκε κατά τη Σφαγή το 1822, αλλά αναστηλώθηκε ξανά και εμπλουτίστηκε με τα βιβλία που απέστειλαν ο Αδαμάντιος Κοραής και άλλοι λόγιοι ομογενείς.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Κυριακή 16 Μαΐου

07:00 Όρθρος και στη συνέχεια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών Αναβάτου.

11:00 Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της ∆ημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

11:20  Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο των σφαγιασθέντων – οστεοφυλάκιο και κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας.
Ενός λεπτού Σιγή.
Εθνικός Ύμνος.

Αύλειος Χώρος Ιερού Ναού

11:40 – Χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου, Παντελή Μπουγδάνο και τον Δήμαρχο Χίου, Σταμάτη Κάρμαντζη.

-Επετειακή Ομιλία από τον Στέλιο Καμπούρη, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και διά Βίου Μάθησης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκπαιδευτικό.

-Δρώμενο από μέλη του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου – Βιβλιοθήκη «Ο Φάρος», μέλη της Χορωδίας Χίου, μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου (ερμηνεία επετειακών τραγουδιών, ανάγνωση αποσπασμάτων από μαρτυρίες καταγεγραμμένες στο βιβλίο «Οι Σφαγές της Χίου στο στόμα του Χιώτικου λαού» του Στ. Βίου).

-Προσκλητήριο 50 ονομάτων σφαγιασθέντων («αντλημένων» από τούρκικα κατάστιχα του 1822) από την κα Θεοδοσία Βουρνού, πρόεδρο της Χορωδίας Χίου.

-Κέρασμα των προσκεκλημένων και συμμετεχόντων από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

 

www.ertnews.gr

Δήμητρα Λαχουρή
image}

Αφήστε μια απάντηση