Συνεχίζεται η κόντρα για τις πατέντες των εμβολίων – Τι λένε στην ΕΡΤ κυβερνητικές πηγές

Για το θέμα της άρσης των πατεντών των εμβολίων, από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν, ότι η ελληνική θέση και στάση στο ζήτημα είναι κρυστάλλινη και ρητά διατυπωμένη με τις διαδοχικές παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας, ότι το εμβόλιο πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν προς την ΕΡΤ, ότι είναι μια υπόθεση που θα πάρει πολύ χρόνο καθώς αποτελεί μια δύσκολη άσκηση δύσκολη και αφορά συγκεκριμένες περιοχές στον πλανήτη.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν: Άλλο θέμα η θέμα η αγορά των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και άλλο η απαλλοτρίωση που προτείνεται από κάποιους.

Συμπληρώνουν μάλιστα στον ίδιο αιχμηρό τόνο ότι: Η υπεραπλούστευση του συγκεκριμένου θέματος δείχνει φαιδρότητα και επιπλέον δεν αφορά στην Ελλάδα και την παραγωγή εμβολίων εδώ, όπως είχε προτείνει ο κ. Τσίπρας.

Στην κυβέρνηση τώρα, ανοίγουν παράλληλα τον βηματισμό στην υλοποίηση της λεγόμενης κοινωνικής ατζέντας. Σε αυτό το πεδίο μπαίνουν ψηφίδες στο μωσαϊκό της νομοθέτησης, με τα σχέδια που αφορούν στα εργασιακά τη συνεπιμέλεια και τη γονική μέριμνα καθώς επίσης το νέο πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς που τέθηκε σήμερα σε διαβούλευσης.

Όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση πρόκειται για μεταρρυθμιστικές τομές που βάζουν σε τάξη θέματα, που είχαν αφεθεί στην τύχη τους για χρόνια.

Α.Τσίπρας: Εν ονόματι της εικόνας του ο κ. Μητσοτάκης υποβαθμίζει το θέμα με τις πατέντες των εμβολίων

“Η πατέντα ανήκει στην ανθρώπινη ζωή τονίζει με δήλωση του στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας «ότι εν ονόματι της εικόνας του υποβαθμίζει ένα κρίσιμο για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων θέμα, όπως είναι αυτό με τις πατέντες των εμβολίων, στη γελοιότητα του «αυτές είναι αρχές μου και αν δεν σας αρέσουν, εντάξει έχω κι άλλες», όπως έλεγε και ο Γκραούτσο Μάρξ.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει, ότι σε ό,τι τον αφορά “δεν έχει κανένα νόημα αυτού του είδους το θέατρο σκιών. Όταν άνθρωποι πεθαίνουν επειδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου προτάσσουν, τα κέρδη τους, το δίλλημα δεν είναι ποιος είπε πρώτος τι- γνωριζόμαστε εξάλλου καλά σε αυτόν τον τόπο”. “Αλλά το πώς μπορεί” – όπως αναφέρει – “στην πράξη η στάση της κυβέρνησης Μπαϊντεν να αξιοποιηθεί για να σωθούν ανθρώπινες ζωές”.

«Αυτό λοιπόν που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση –έστω και τώρα- είναι ότι ακριβώς χλεύαζε εδώ και πέντε μήνες. Να πάρει επιτέλους την πρωτοβουλία και να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της για να πάψει η Ευρώπη να κρύβει πίσω από τις πατέντες την ευθύνη της για τη σημερινή τραγωδία” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι δεν χρειάζονται μικροκομματικά παιγνίδια γύρω από θέμα, το ζητούμενο είναι πότε αυτό μπορεί να εφαρμοστεί.

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Φασουλάς

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση