Επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου ανέπτυξαν φορητό βιοαισθητήρα που ανιχνεύει τον κορονοϊό σε 3 λεπτά (video)

Μια ομάδα επιστημόνων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δημιούργησε έναν βιοαισθητήρα, ο οποίος μπορεί και ανιχνεύει τον κορονοϊό μέσα σε μόλις 3 λεπτά με ακρίβεια που αγγίζει το 97,8 %. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος, μίλησε γι’ αυτό το τεχνολογικό κατόρθωμα στην εκπομπή «Από τις Έξι» της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον πρύτανη, ο βιοαισθητήρας μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα και προσφέρει αστραπιαία ανίχνευση της επιφανειακής πρωτεΐνης-ακίδας S1 του κορονοϊού SARS-CoV-2, του πιο σημαντικού δηλαδή δείκτη του ιού, ακόμα και από την πρώτη ημέρα της πιθανής μόλυνσης, όταν μάλιστα οι φορείς δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα.

Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του κινητού τηλεφώνου ή ενός τάμπλετ μόλις σε τρία λεπτά θα μπορούν οι πολίτες να δουν εάν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Ο χρήστης θα έχει στη διάθεσή του ένα «κιτ» με μια ειδική μπατονέτα, η οποία θα συγκεντρώνει το δείγμα από τη μύτη ή το στόμα, ένα διάλυμα και ένα αναλώσιμο τροποποιημένο ηλεκτρόδιο (όπως αυτό που χρησιμοποιείται για μέτρηση του σακχάρου), το οποίο θα συνδέεται με μια μικρή ειδική συσκευή με το κινητό ή το ταμπλέτ. Ως προς τη χρήση θα είναι πιο απλό και από τα self test.

Ο ελληνικός βιοαισθητήρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την ταχεία και μαζική αξιολόγηση φαρμάκων, τα οποία μπλοκάρουν την είσοδο του ιού ή και την αλληλεπίδραση του με τα κύτταρα του ξενιστή (δηλαδή των ανθρώπων).

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr