Επίθεση φιλίας Ερντογάν στους Αιγυπτίους – Στο «στόχαστρό» του οι Έλληνες (video)

Επίθεση φιλίας προς τους Αιγυπτίους, βάζοντας στο στόχαστρό του τους Έλληνες, έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τις καλές σχέσεις και τη συμμαχία της Αθήνας με το Κάιρο.

«Μας προκαλεί λύπη που ο αιγυπτιακός λαός είναι μαζί με τον ελληνικό λαό με το ζόρι και το γεγονός ότι συμπαραστέκεται στους Έλληνες» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως επιχειρεί το τελευταίο διάστημα μία προσέγγιση προς την αιγυπτιακή κυβέρνηση σημειώνοντας πως οι δυο λαοί έχουν πολύ καλές σχέσεις.

«Η στάση μας απέναντι στον αιγυπτιακό λαό είναι πολύ, πολύ θετική. Προσπαθούμε να συνεχίσουμε την ιστορική μας σχέση με την Αίγυπτο, όχι ως αντίπαλοι αδελφοί, αλλά ως φίλοι. Λυπούμαστε να βλέπουμε τον αιγυπτιακό λαό στο πλευρό του ελληνικού λαού. Το έχω πει προηγουμένως. Έχει ξεκινήσει μια νέα διαδικασία. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μέσω των υπηρεσιών ασφαλείας και μετά μέσω των υπουργείων Εξωτερικών. Θα συνεχίσουμε βελτιώνοντας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο πλευρές συναντώνται για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια, καθώς αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας βρίσκεται στο Κάιρο το τελευταίο διήμερο.

Σε ομηρία βρίσκονται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας από τις απαιτήσεις Ελλάδας – Κύπρου, υποστήριξε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του.

Ο Μ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, έρχεται στο φως η επιστολή της Frontex προς την Κομισιόν για τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο, στην οποία επισημαίνεται ότι τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν σκάφη της στην περιοχή.

“Defender Europe 2021”: Ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη η μεγάλη νατοϊκή άσκηση

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελική φάση της μεγάλης νατοϊκής άσκησης “Defender Europe 2021”. Την παρακολούθησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ.

Αξιόπιστο και διαχρονικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την Ελλάδα ο κ. Παναγιωτόπουλος. Τόνισε ότι η χώρα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Την μεγάλη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης επισήμανε ο κ. Φλώρος. Υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία με τις αμερικανικές – νατοϊκές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Πάιατ σημείωσε ότι αναδεικνύεται η μεγάλη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση