Ρεκόρ εμβολιασμών στη χώρα – Έως τέλος Ιουνίου θα μπορούν όλοι να εμβολιαστούν

Το πρόγραμμα εμβολιασμού ανεβάζει διαρκώς ταχύτητες, με τους 30άρηδες και 45άρηδες να δίνουν το παράδειγμα. Ήδη έσπασε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Έως το τέλος Ιουνίου, μάλιστα, η χώρα θα είναι σε θέση να εμβολιάσει όλο τον ενήλικο πληθυσμό.

Η επιχείρηση Ελευθερία «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς. Περίπου 110.000 πολίτες εμβολιάστηκαν σε όλη τη χώρα την Τετάρτη. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Σήμερα ξεπερνάμε το ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι ξεπεράσαμε τα 3,2 εκατ. εμβολιασμούς συνολικά στην Ελλάδα τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ έδωσε έμφαση και στη λειτουργία 1.500 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα. «Μέχρι τέλος Ιουνίου όλοι οι ενήλικες θα μπορούν να βρουν εμβόλιο» σημείωσε ο υπουργός.

Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή των νεότερων σε ηλικία πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σε σχέση με τους μεγαλύτερους.

  • Στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών κλείστηκαν ήδη 354.000 ραντεβού (δηλαδή 177.000 πολίτες) και 65.000 ήδη εμβολιάστηκαν.
  • Στην ομάδα 40-44 ετών κλείστηκαν 235.000 ραντεβού (δηλαδή 117.750 πολίτες) και 31.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί.
  • Στην πλατφόρμα για τους 45-49 ετών που άνοιξε ξημερώματα Μ. Σαββάτου κλείστηκαν 250.000 ραντεβού και ήδη εμβολιάστηκαν 3.112 πολίτες.

Χαρμόσυνο μήνυμα για τον εμβολιασμό έστειλαν στην κοινωνία μας οι τριαντάρηδες τόνισε η ομότιμη Καθηγήτρα Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το φως από το δικό τους κεράκι διαδόθηκε σε όλους μας. «Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε από την επιφυλακτικότητα και τον δισταγμό στην εμπιστοσύνη και την ενθουσιώδη συμμετοχή».

Η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι από σήμερα μπαίνει στην φαρέτρα των εμβολίων και αυτό της Johnson & Johnson. Ενα εμβόλιο με ιικό φορέα το οποίο αξιολογήθηκε με πολυκεντρική μελέτη σε ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Η αποτελεσμάτικότητά του έναντι της μέτριας προς σοβαρή νόσο εκτιμάται ότι είναι της τάξης του 66% μετά από 28 μέρες από τον εμβολιασμό και για τη σοβαρή, κρίσιμη νόσο αγγίζει το 77 με 80%.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Mάριος Θεμιστοκλέους εκτίμησε ότι οι εμβολιασμοί θα αυξηθούν σε 5.400.000 έως το τέλος Μαΐου.

ΕΟΔΥ: 2.093 νέα κρούσματα και 96 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Ελαφρώς αυξημένα ήταν τα νέα κρούσματα κορονοϊού του 24ωρου, αλλά με περισσότερα τεστ που έγιναν μετά το Πάσχα. Μικρή αποκλιμάκωση υπάρχει στις ΜΕΘ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.093 νέα κρούσματα, 96 θανάτους και 765 διασωληνωμένους. Από τις νέες μολύνσεις, 924 εντοπίστηκαν στην Αττική και 247 στη Θεσσαλονίκη.

Αύξηση κρουσμάτων στους 45-54 και στους 35-44 ετών

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως είναι εμφανές ότι παρόλο που υπάρχει βελτίωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Συνέστησε «μεγάλη προσοχή στον τρόπο που διασφαλίζουμε τα βήματα ελευθερίας» σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο ώστε να περιφρουρήσουμε τη δημόσια υγεία.

Τόνισε ότι η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες είναι τα 43 έτη. Είναι ηλικίες μάχιμες, ενεργές, είπε ο υπουργός. Επισήμανε την αύξηση κρουσμάτων στις ηλικιακές ομάδες 45-54 ετών και 35-44 ετών.

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας.

O υπουργός Υγείας σημείωσε ότι υπάρχει ειδοποιός διαφορά από το προηγούμενο καλοκαίρι. Φέτος, είπε, έχουμε δύο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τον εμβολιασμό και το self-testing.

Σημείωσε ότι η πανδημία έχει αφήσει πολύ σκληρό αποτύπωμα σε όλη την ανθρωπότητα και πρόσθεσε: «Βεβαίως η χώρα έχει κάνει συγκλονιστικές προσπάθειες στο υγειονομικό κομμάτι σε σχέση και με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο». Το Ε.Σ.Υ. στάθηκε όρθιο αν και κάποιοι προεξοφλούσαν ότι δεν θα αντέξει, είπε ο υπουργός.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Τίνα Σιδέρη
image}

Αφήστε μια απάντηση