Η Ευρώπη μπαίνει στην εποχή του “Taxonomy”

Μπορεί τα φουγάρα να αποτελούν σύμβολο της άλλοτε οικονομικής άνθισης της Ευρώπης, σήμερα όμως η ίδια η Ευρώπη είναι αυτή που τα γκρεμίζει για να μεταβεί σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη οικονομία.

Και για να το πράξει, κλείνει τη ροή χρηματοδότησης σε ρυπογόνες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το Taxonomy, είναι το νέο σύστημα αξιολόγησης των υπό χρηματοδότηση ή δανειοδότηση επενδύσεων που θέτει κλιματικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος μηδενισμού των αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Το νέο σύστημα χρηματοδοτικών κριτηρίων αφορά 13 τομείς της οικονομίας που συνολικά ευθύνονται για το 80% των θερμοκηπιακών αερίων.

Έτσι, πλέον επιλέξιμες και χρηματοδοτούμενες επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από τις κεντρικές εθνικές και εμπορικές τράπεζες θα είναι οι ΑΠΕ, με κυρίαρχο το πράσινο υδρογόνο, οι πράσινες μεταφορές η βιώσιμη γεωργία, χωρίς φυτοφάρμακα, η προστασία από ακραία φαινόμενα, η κυκλική οικονομία και η βιομηχανία με χαμηλό κλιματικό αποτύπωμα, επιδοτούνται και χρηματοδοτούνται.

Το Taxonomy θα μπει σε πλήρη εφαρμογή σε 4-6 μήνες προκειμένου να διευκολύνει την απρόσκοπτη ροή των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτελέσει το «όχημα» για τη μετάβαση στη νέα πράσινη ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: ΕΡΤ / Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr

Μαρία Νικολαΐδου