Σε επανεκκίνηση σήμερα η εστίαση – Με ποια μέτρα ανοίγει

Σε επανεκκίνηση από σήμερα η εστίαση έπειτα από έξι μήνες lockdown, καθώς καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια υποδέχονται ξανά πελάτες. Οι κανόνες αυστηροί και τα συναισθήματα ανάμικτα, από τη μία ανακούφιση αλλά και άγχος για τα προβλήματα που παραμένουν, ελπίδα για ταχεία ομαλοποίηση της κατάστασης και ευχή όλων αυτοί οι μήνες αδράνειας να ήταν και οι τελευταίοι. Την ίδια ώρα η κοινωνία αδημονεί να πάρει ανάσα κάνοντας βήματα επιστροφής στην κανονικότητα με τα τηλέφωνα να χτυπούν εδώ και μέρες για κρατήσεις.

Τι προβλέπεται για τη λειτουργία της εστίασης

Τα μέτρα παραμένουν αυστηρά. Εστιατόρια, μεζεδοπωλεία, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων], κ.α. ανοίγουν

  • με ωράριο λειτουργίας έως τις 22:45 – καθώς από σήμερα οι περιορισμοί κυκλοφορίας θα ξεκινούν από τις 23:00-
  • χωρίς μουσική και
  • αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, μόνο για καθήμενους

Υγειονομικοί κανόνες

– Το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να κάνει self test δύο φορές την εβδομάδα
– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων από 90 εκατοστά μέχρι 1,80 μ. κατά περίπτωση και τήρηση κανόνων υγιεινής
– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Σημειώνεται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων/συναθροίσεων/ δεξιώσεων.

Οι παραπάνω προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Κατ’ εξαίρεση λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, μπαρ, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού,τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων και οι κανόνες υγιεινής.

Κλειστά παραμένουν νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, clubs, μουσικές σκηνές, μπουάτ και χώροι δεξιώσεων.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις – Από τις 23:00 η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η μετακίνηση για την εστίαση γίνεται με αποστολή sms στο 13033. Τα sms, συνεχίζουν να ισχύουν μέχρι τις 14 Μαΐου οπότε αναμένεται να δοθεί νέα ανακοίνωση για την περίοδο μετά τις 15 Μαΐου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας από σήμερα ισχύει μεταξυ 23:00 – 05:00, οπότε τα καταστήματα θα κλείνουν νωρίτερα ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη επιστροφή στο σπίτι.

Πώς θα δουλέψουν delivery και take away

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Προσεκτικά βήματα – “Δύσκολος ο Μάιος για τον κλάδο”

Ανοίγουμε την αγορά με πολύ προσεκτικά και συγκεκριμένα βήματα δήλωσε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης επισημαίνοντας ότι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο προστατευτικών μέτρων για ασφαλές άνοιγμα της εστίασης.

Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες ελπίζουν για το καλύτερο χωρίς να κρύβουν την αγωνία τους.

Πρόκειται για μια μέρα με θετικό πρόσημο για την εστίαση, είπε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις 6” ο Ιωάννης Δαβερώνης,  Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Αττικής εκφράζοντας ταυτόχρονα ενστάσεις για το ωράριο λειτουργίας και τη λειτουργία της μουσικής. Είπε πως υπάρχουν επιχειρήσεις που προτίμησαν να ανοίξουν μαζί με τον τουρισμό καθώς δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν εγκαίρως τα απαραίτητα λόγω της ιδιαιτερότητας των ημερών, είτε οι ανοιχτοί χώροι που διαθέτουν δεν εξυπηρετούν. Εντός του μήνα θα δούμε πόσες επιχειρήσεις κατάφεραν τελικά να ξεκινήσουν και πώς πρέπει να στηριχθούν, είπε και πρόσθεσε πως αυτό που προέχει είναι να μπούμε σε μια σειρά.

Το στοίχημα θα είναι ποιες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντέξουν τελικά γιατί ο χώρος των τραπεζιών είναι περιορισμένος είπε στην στην εκπομπή “Από τις 6” ο Γιάννης Χατζησαλατας, οικονομικός σύμβουλος.

(EUROKINISSI)

“Το 20% των καταστημάτων εστίασης στη χώρα δεν έχει εξωτερικό χώρο που σημαίνει ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν λόγων των ημερομηνιών που επανεκκινείται η εστίαση αλλά και των προβλημάτων που έχει ο κλάδος, όταν 5 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα” είχε δηλώσει χθες στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, κάνοντας λόγο παράλληλα για προβλήματα που υπάρχουν στην προμήθεια των self test. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα είναι δύσκολα για τον κλάδο, εκτίμησε ο ίδιος.

Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι υπενθυμίζουν πως χαλαρώνουμε χωρίς να εφησυχάζουμε καθώς η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ασφυκτική.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτίμησε τα μέσα Σεπτέμβρη ως μια πιθανή ημερομηνία που θα μπορέσουμε “να πετάξουμε τις μάσκες” όταν πια θα έχει εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού. Μέχρι τότε ιδιαίτερη προσοχή.

www.ertnews.gr

Κωνσταντίνα Βαλαούρα

Αφήστε μια απάντηση