Κορονοϊός: Είναι το εμβόλιο της Valneva η απάντηση στις μεταλλάξεις;

Μια μικρή γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας ίσως έχει μια λύση για τον μακροπρόθεσμο πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό και τις ταχέως μεταβαλλόμενες μεταλλάξεις του. Ο λόγος για την εταιρεία Valneva, η οποία έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτικό στις μεταλλάξεις του κορονοϊού, δίνοντάς του ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα εμβόλια.

Πρόκειται για ένα μη πειραματικό εμβόλιο το οποίο εμπεριέχει πλήρως αδρανοποιημένο ιό. Ένα τέτοιο εμβόλιο μπορεί να εκπαιδεύσει τα Τ κύτταρα τα οποία επιτρέπουν μια πιο ευέλικτη ανοσία και διαρκεί πολύ περισσότερο από αυτήν των αντισωμάτων.

Τα συγκεκριμένα εμβόλια παίρνουν ένα δείγμα του αδρανοποιημένου ιού και το χρησιμοποιεί για να διεγείρει μια ανοσολογική απόκριση χωρίς να δημιουργεί λοίμωξη. Καθώς όλα τα άλλα εμβόλια ενάντια στην Covid-19 επικεντρώνονται στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού, το εμβόλιο της Valneva θα μπορούσε να προστατεύσει από επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Η ιστορία του εμβολίου της Valneva

Όταν ξέσπασε η πανδημία πέρυσι, η εταιρεία είχε ήδη δύο εγκεκριμένα ταξιδιωτικά εμβόλια στο χαρτοφυλάκιό της, ένα για την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και ένα άλλο για τη χολέρα. Δύο άλλα, κατά της νόσου του Lyme και του Chikungunya, ενός ιού που προήλθε από κουνούπια, βρίσκονταν στην κλινική φάση. Μόλις κατέστη σαφές ότι η πανδημία δεν θα εξαφανιστεί τόσο εύκολα, η εταιρεία αποφάσισε να αξιοποιήσει την εμπειρία της.

Με την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca να ακολουθούν την τεχνολογία RNA και αδενοϊού, υπήρχε ένα κενό για μια απενεργοποιημένη προσέγγιση. Έτσι, τον Απρίλιο του 2020, η εταιρεία άρχισε να αναπτύσσει ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που έχει το εγκεκριμένο εμβόλιό της για την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα.

Κλινικές δοκιμές-αποτελέσματα

Λόγω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, η Valneva ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές αργότερα από τα άλλα εμβόλια κατά της Covid-19, πράγμα που σημαίνει ότι οι δοκιμές της τελικής φάσης ξεκινούν στο Ηνωμένο Βασίλειο όταν έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από τους μισούς κατοίκους της χώρας. Ως αποτέλεσμα, το εμβόλιο δοκιμάζεται έναντι αυτού της AstraZeneca και θα πρέπει να δείξει ίση ή ανώτερη απόκριση αντισωμάτων.

Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και στις αρχές Απριλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα καθώς ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές τρίτης φάσης. Η γαλλική εταιρεία δοκίμασε το εμβόλιό της σε 153 ενήλικες με τρία επίπεδα δόσεων βάσει ενός προγράμματος δύο δόσεων, ενώ οι εμβολιασμοί απείχαν κατά τρεις εβδομάδες.

Το εμβόλιο κατά της COVID-19, προσθέτει η Valneva, είναι «γενικά ασφαλές και καλά ανεκτό σε όλες τις ομάδες δόσεων που δοκιμάστηκαν, ενώ το ανεξάρτητο Συμβούλιο Παρακολούθησης Δεδομένων για την Ασφάλεια δεν εντόπισε κάτι ανησυχητικό».

Η Valneva σημειώνει ότι το εμβόλιο, για το οποίο η αμερικανική εταιρεία Dynavax παρέχει ένα ανοσοενισχυτικό, είναι επίσης «εξαιρετικά ανοσογόνο», με περισσότερους από το 90% όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα να αναπτύσσουν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων στην πρωτεΐνη ακίδα του νέου κορονοϊού.

Η εταιρεία σημείωσε ότι σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα για έγκριση του εμβολίου της στη Βρετανία φέτος το φθινόπωρο και ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με άλλες ρυθμιστικές αρχές.

(AP Photo/David Vincent)

Παραγγελίες-συμφωνίες

Η Valneva έχει υπογράψει συμφωνία με τη Βρετανία για έως και 190 εκατομμύρια δόσεις ως το 2025 σε μια συναλλαγή ενδεχόμενης αξίας έως και 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ορισμένες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να θέλουν οι Βρυξέλλες να συνάψουν συμφωνία για την αγορά του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού της Valneva, παρά τα πρόσφατα εμπόδια στις συνομιλίες, καθώς το μπλοκ στοχεύει στη συγκέντρωση και τη διαφοροποίηση των προμηθειών, όπως ανέφερε το Reuters.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η γαλλική εταιρεία δεν πληρούσε τους όρους που απαιτούνται για την επίτευξη συμφωνίας, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Valneva ότι θα δώσει προτεραιότητα σε μια προσέγγιση από χώρα σε χώρα.

«Υπάρχουν περίπου 10 χώρες που ενδιαφέρονται για μια συμφωνία με τη Valneva. Το συμβόλαιο είναι γραμμένο, αλλά οι δύο πλευρές πρέπει ακόμη να συμφωνήσουν πάνω σε μερικές ακόμη παραμέτρους. Μόλις γίνει αυτό, τα πράγματα θα μπορούσαν να προχωρήσουν γρήγορα», ανέφερε μια από τις πηγές στο Reuters.

Η γαλλική εταιρεία δήλωσε ότι θα πουλήσει περίπου 7,1 εκατομμύρια μετοχές στην προσφορά και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη χρηματοδότηση του εμβολίου Covid, καθώς και την ανάπτυξη άλλων προϊόντων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με την Αυστραλία και τον Καναδά για πιθανές παραγγελίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bloomberg, Reuters

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη

Αφήστε μια απάντηση