Η απεργία της Πρωτομαγιάς στις 4/5 και τις 6/5 – Τι λειτουργεί και πότε

Με απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4 και 6 Μαΐου τα συνδικάτα συμμετέχουν στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία δίνουν τις εμφάσεις τους στο εργασιακό νομοσχέδιο εκφράζοντας την αντίθεσή τους. Η συμμετοχή κλάδων σε υπερκείμενες οργανώσεις (Συνομοσπονδίες, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα) που δεν έχουν κοινή απεργιακή απόφαση περιπλέκει τα πράγματα ως προς το εργασιακό τοπίο ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, για το πότε και πως θα εκφραστούν οι απεργιακές συμμετοχές και ποιες επιπτώσεις θα έχουν.

Αναλυτικά 

H ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της πραγματοποιεί 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα την Τρίτη 4 Μαΐου, την ημέρα στην οποία μεταφέρθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά που αυτή τη χρονιά συνέπεσε με το Μ. Σάββατο. Στην ανακοίνωσή της, μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν αναφέρει κάλεσμα σε συγκέντρωση. Ανάλογες αποφάσεις έχουν και αρκετά εργατικά κέντρα.

Οι συγκοινωνίες στις 4 Μαΐου

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ έχουν προκηρυχθεί στάσεις εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται ως τις 10:00 και τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00.

Το Μετρό γραμμές 2&3 θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας από τις έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας. Δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Το Τραμ θα λειτουργεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00 και από τις 16:00 έως τη λήξη. Το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00 με αποτέλεσμα οι συρμοί να μείνουν ακινητοποημένοι σε αυτό το διάστημα.

Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ο προαστιακός σιδηρόδρομος. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε 24ωρη απεργία. Εξαιτίας της απεργίας θα υπάρξει σήμερα αναστολή των νυχτερινών δρομολογίων στη γραμμή της Χαλκίδας και αναστολή του δρομολογίου 3632 της γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης -Σερρών.

Επιπλέον, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια λεωφορείων που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Κανονικά θα πραγματοποιούν δρομολόγια τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός (γραμμή 1 Μετρό)

Οι συγκοινωνίες στις 6 Μαΐου

Ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Τα ΜΜΕ

Με 24ωρη απεργία των δημοσιογραφικών ενώσεων, της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, των υπαλλήλων στα μέσα ενημέρωσης (ΕΠΗΕΑ -ΕΠΗΕΘ) και της ΕΤΗΠΤΑ την Τρίτη 4 Μαΐου θα κινηθεί ο κλάδος των ΜΜΕ. Η ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματεία μέλη της όπως η ΕΤΕΡ και η ΕΤΙΤΑ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Ο δημόσιος τομέας

Η ΑΔΕΔΥ και οι ομοσπονδίες – μέλη της πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις (στην Αθήνα στις 11πμ στην πλ. Κλαυθμώνος) την Πέμπτη 6 Μαΐου. Στη δύναμη της ΑΔΕΔΥ ανήκουν και οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ), συνεπώς με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και δημόσια νοσοκομεία.

Η απεργία στο δημόσιο τομέα καλύπτει και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (πχ ΔΟΥ). Οι δημόσιες υπηρεσίες όμως επηρεάζονται και από την μεταφερόμενη αργία της 4ης Μαΐου.

To EKA

Στον ιδιωτικό τομέα η απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (καλεί μαζί με την ΑΔΕΔΥ στην πλ. Κλαυθμώνος) για 24 ωρη απεργία στις 6 Μαΐου, όπως και ανάλογες αποφάσεις εργατικών κέντρων της περιφέρειας, καθώς και πρωτοβάθμιων σωματείων, θα επηρεάσει τη λειτουργία επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες καλύπτονται απεργιακά και από την απόφαση της ΓΣΕΕ για απεργία στις 4 Μαΐου. Συνεπώς είτε λόγω της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, μαζί με την απεργία της ΓΣΕΕ στις 4/5, καθώς και τη μεταφορά της αργίας, είτε λόγω και της απόφασης του ΕΚΑ για τις 6/5 κάποιες επιχειρήσεις θα είναι κλειστές και τις δύο ημέρες.

Στα πλοία

Στις 6/5/2021 24ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, καθώς και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ακτοπλοΐκό πρόγραμμα.

Το ΠΑΜΕ

Στις 6/5 καλεί  σε συγκέντρωση στις 10πμ στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε αυτό, ανάμεσά τους και εργατικά κέντρα, να έχουν αποφασίσει απεργία την ίδια ημέρα.

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση