Επέκταση του αριθμού και του ωραρίου λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται το πρόγραμμα “Ελευθερία”, με τους εμβολιασμούς να έχουν φτάσει τους 3.115.339 και με στόχο κάθε μέρα να εμβολιάζονται 100.000 πολίτες. Στα εμβολιαστικά κέντρα που επαναλειτούργησαν στις 3/5/2021 μετά την αργία της Κυριακής του Πάσχα, προσήλθαν μαζικά οι άνω των τριάντα.

Στις 27 Δεκεμβρίου η νοσηλεύτρια Ευσταθία Καμπισιούλη και ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης ήταν οι πρώτοι που έκαναν στη χώρα μας το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Ο ηλικιωμένος αποτελεί την προσωποποίηση της επιχείρησης Ελευθερία. Δυνατός και Υγιής δίνει σε όλους μαθήματα ζωής

Ο υπουργός Υγείας και η Υφυπουργός Εργασίας τον συνάντησαν στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στα Μελίσσια οπού φιλοξενείται.

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: “Εσείς δώσατε το παράδειγμα σε πολύ κόσμο και πολλούς συμπολίτες μας και μεγάλους σε ηλικία και ευπαθείς ομάδες. Θέλουμε να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί”.

Οι περισσότεροι στη δομή έχουν εμβολιαστεί.

“Δώσατε πολύ θάρρος και οι αγωνίες του κόσμου σταμάτησαν. Εδώ μας λένε οι υπεύθυνοι της δομής ότι το 90-95% της δομής έχει εμβολιαστεί”, δήλωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου Υφυπουργός Εργασίας.

Τα εμβολιαστικά κέντρα ξανάπιασαν δουλειά μετά τη διακοπή την ημέρα του Πάσχα.

Εμβολιάζονται πολίτες 30 έως 39 ετών και 40 έως 44 μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια έχουν οι πολίτες ηλικίας 45 έως 49 ετών.

Επίσης συνεχίζονται οι εμβολιασμοί των άνω των 50 ετών, των πολιτών με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας και οι εκπαιδευτικοί.

Από το Μεγάλο Σάββατο που άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, πάνω από 170. 000 είχαν κλείσει ραντεβού έως αργά το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα, ενώ ουρές στα εμβολιαστικά κέντρα σχηματίζουν οι άνω των 30.

Νέες εμβολιαστικές γραμμές θα ανοίξουν αυτή την εβδομάδα και σύντομα τα εμβολιαστικά θα λειτουργούν μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 3.115.339 και στόχος είναι να γίνονται 100.000 την ημέρα και από το Μάιο 2,7 με 2,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί το μήνα.

Τα κρούσματα σε όλη τη χώρα έχουν αρχίσει σταδιακά να μειώνονται όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, υψηλός ωστόσο παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Το τελευταίο 48ωρο, 134 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, 797 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 2.146 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, αναφέρει: “To 3o κύμα δεν έχει μειωθεί με γρήγορους ρυθμούς στους διασωληνωμένους μείωση θα δούμε μετά τις 20 Μαΐου”.

Όσο για τις μάσκες, σύμφωνα με τους ειδικούς θα μας συντροφεύουν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και είναι απαραίτητες ακόμη και για τους εμβολιασμένους ειδικά σε συγκεντρώσεις με πολύ κόσμο, παρότι έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ίο και να τον μεταδώσουν.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Νίκος Καπόγλης

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση