Πάσχα στην πόλη με άρωμα χωριού και πρώτες βουτιές στη θάλασσα (video)

To χωριό… ήρθε στην πόλη και αυτό το Πάσχα, το δεύτερο εν μέσω πανδημίας. Οι Έλληνες, τηρώντας το έθιμο, έψησαν μαζικά σε μπαλκόνια, ταράτσες, πιλοτές και πεζοδρόμια. Ένα νέφος από τσίκνα κάλυψε τον αττικό ουρανό.

Οι σούβλες έδωσαν άρωμα χωριού στο αστικό τοπίο. Ψησταριές και σούβλες γέμισαν κάθε γωνιά της πόλης και το γλέντι στήθηκε από νωρίς. Οι αυλές των σπιτιών και τα μπαλκόνια είχαν την τιμητική τους.

Αυτό που απόλαυσαν περισσότερο οι Έλληνες ήταν η παρέα. Λίγα άτομα και με μέτρα προστασίας. Δυο οικογένειες έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα στους υπαίθριους χώρους, έψησαν τον παραδοσιακό οβελία.

Το μεσημέρι της Κυριακής η τσίκνα από τις ψησταριές είχε καλύψει τον ουρανό του λεκανοπεδίου.

Εικόνα αιθαλομίχλης παρουσίασε από το πρωί το λεκανοπέδιο. Οι μετεωρολογικές συνθήκες, ζέστη, υγρασία και σκόνη από την Αφρική σε συνδυασμό με το τσίκνισμα από τον οβελία δημιούργησαν αποπνικτικές συνθήκες σε όλη την Αθήνα.

«Καταγράφηκαν τιμές 450 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, από τις 12.30 έως τις 13.30. Είναι μία πολύ μεγάλη τιμή, 10 φορές επάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα» δήλωσε ο μετεωρολόγος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Από τα πασχαλινά τραπέζια δεν έλειψαν τα παραδοσιακά προϊόντα και τα εδέσματα με παραδοσιακές συνταγές.

Καταιγισμό παραγγελιών δέχτηκαν οι ψησταριές από κόσμο που πήρε πακέτο για το σπίτι τον οβελία.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και τις υψηλές θερμοκρασίες δεν ήταν λίγοι αυτοί που προτίμησαν τις παραλίες. Οι περισσότεροι μάλιστα έκαναν και την πρώτη τους βουτιά για φέτος.

Σε κάθε γωνιά της χώρας οι Έλληνες γιόρτασαν το Πάσχα με παραδοσιακά γλέντια, χορό, και μουσική γύρω από τον οβελία. Η Πασχαλιά των σεισμοπλήκτων στο Μεσοχώρι και το Δαμάσι ήταν πιο φορτισμένη από τις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας.

Οι σεισμόπληκτοι βγήκαν από τα κοντέινερ, τσούγκρισαν αυγά, σούβλισαν αρνιά και αντήλλαξαν ευχές, το Χριστός Ανέστη, αλλά και την ευχή του χρόνου να είναι στα σπίτια τους.

Στον Τύρναβο οι σούβλες στήθηκαν από νωρίς, ενώ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης 95χρονη δήλωσε ευτυχισμένη που γιορτάζει το Πάσχα μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια της.

Οι μόλις 10 κάτοικοι του χωριού Περιβόλι στα Γρεβενά δεν γνωρίζουν από SMS και καραντίνα…συγγενείς οι περισσότεροι, γιόρτασαν όλοι μαζί την Κυριακή του Πάσχα.

Παραδοσιακά, υπό τους ήχους του βιολιού και του λαούτου, το Χαλκί Νάξου ευχήθηκε χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Νία Αβδέλλη, Νίκος Καπόγλης, Ηλίας Κούκος, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Βαγγέλης Μητρούσιας, Μάκης Νασιάδης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση