Επιστήμονες ανέπτυξαν βιο-μελάνι από φύκια που επουλώνει

Ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε ένα νέο βιο-μελάνι για τρισδιάστατη βιολογική εκτύπωση που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επούλωση πληγών. Αυτή τη δυνατότητα του τη δίνει ένα συγκεκριμένο στέλεχος του είδους ulvan, ενός τύπου φυκιού, του οποίου η δομή είναι παρόμοια με αυτή του ανθρώπινου δέρματος. Το ulvan μπορεί να ρυθμίσει τη λειτουργία των κυττάρων στην παραγωγή βασικών βιομορίων που χρησιμοποιούνται για την επούλωση των πληγών.

«Η επούλωση των πληγών σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον περιλαμβάνει διάφορους τύπους κυττάρων και βιομόριων, οπότε η χρήση τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης για τη δημιουργία ικριωμάτων έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή», εξηγεί ο Διευθυντής του Κέντρου για την Επιστήμη Ηλεκτροϋλικών (ACES) του ARC, καθηγητής Γκόρντον Γουάλας.

(University of Wollongong)

«Σχεδιάσαμε ένα βιο-μελάνι για τρισδιάστατη βιολογική εκτύπωση, που περιέχει ulvan και ανακαλύψαμε ότι η παρουσία του βοηθά στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων που εμπλέκονται στην επούλωση πληγών».

Πρώτα, οι ερευνητές απομόνωσαν έναν πολυσακχαρίτη τύπου ulvan από μια καλλιεργημένη πηγή της Αυστραλιανής μακροφύκης Ulvacean (Ul84), προτού την αναμίξουν με ένα παραδοσιακό βιο-μελάνι με βάση τη ζελατίνη (GelMA).

Το Ul84 μοιάζει με τις γλυκοζαμινογλυκάνες που βρίσκονται στα θηλαστικά και παίζουν ρόλο στην επούλωση τραυμάτων και στη δομή και τη λειτουργία της θεμελιωδούς ουσίας η matrix. Το ulvan δρα ως «μοριακή ενίσχυση στα τρισδιάστατα τυπωμένα ικριώματα». Αυτό είναι σημαντικό για την πρόληψη της συστολής της δομής καθώς ελαχιστοποιεί τις ουλές κατά την επούλωση των πληγών.

«Τα μόρια αυτού του μοναδικού είδος πράσινων φυκιών της Αυστραλίας έχουν παρόμοια δομή και λειτουργία με αυτά του ανθρώπινου δέρματος. Θα είναι συναρπαστικό όταν αυτό συμβάλλει στη βελτίωση των υγειονομικών αποτελεσμάτων για τους ασθενείς με πληγές», εξηγεί η επιστήμονας Πία Γουίνμπεργκ που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο «Biomaterials Science».

ΠΗΓΗ: 3D Natives

 

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη

Αφήστε μια απάντηση