Από τα προσφυγικά στο πάλκο (audio)

Ένα μουσικό ταξίδι στα καλύτερα λαϊκά τραγούδια από τις αρχές της δεκαετίας 1950 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

+£+ò+ô+æ+¢+ƒ +ú+æ+Æ+Æ+æ+ñ+ƒ_+ú+Ö+ö+ò+í+ù+ú_1++ +¬+í+æ

+£+ò+ô+æ+¢+ƒ +ú+æ+Æ+Æ+æ+ñ+ƒ_+ú+Ö+ö+ò+í+ù+ú_2++ +¬+í+æ

Βασικοί ήρωες αυτού του μουσικού ταξιδιού μέσα στο χώρο και το χρόνο είναι δύο πρόσφυγες: Η Ευτυχία από το Μελί, μοδίστρα στο επάγγελμα και ο Αντρέας από το Καραμπουρνού, οργανοποιός πάππου προς πάππον. Η Ευτυχία και ο Αντρέας μένουν στα προσφυγικά της Κοκκινιάς και, συγκεκριμένα, στον συνοικισμό «Γερμανικά».

Παντρεύτηκαν το 1946 και απέκτησαν τρία παιδιά: Την Κικίτσα, τον Πανάγο και τον Σταυρή. Το βράδυ της Ανάστασης του 1952 ο Αντρέας παίρνει την Ευτυχία και πάνε να διασκεδάσουν στην «Τριάνα του Χειλά».

Από εκεί ξεκινά και το μουσικό ταξίδι για τους ακροατές του Πρώτου Προγράμματος. Λαϊκά πάλκα και τραγουδιστές, χώροι και άνθρωποι: Το «Ροσινιόλ», το μαγαζί του «Τζίμη του Χοντρού», τα «Δειλινά», το «Φαληρικόν», η «Μαντουμπάλα», τα «Ξημερώματα», η «Φραγκοσυριανή», το «Χάραμα» και, φυσικά, η Μαρίκα Νίνου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Αργότερα, στη δεκαετία του ’70 και του ’80, τα παιδιά του Αντρέα και της Ευτυχίας θα περιηγηθούν σε άλλα πάλκα και σε άλλες γειτονιές, κουβαλώντας όμως το συναίσθημα και την ανοιχτή καρδιά των ανθρώπων στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, επιβεβαιώνοντας ότι «τα πιο ωραία λαϊκά στα σπίτια τα προσφυγικά τα είχαμε χορέψει».

Ιδέα-κείμενα: Θωμάς Σίδερης

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης-Έλενα Φαληρέα

Hχοληψία: Κώστας Κυριακάκης

www.ertnews.gr

Δημήτρης Γιαχανατζής
image}

Αφήστε μια απάντηση