Κοσμοσυρροή στην Κέρκυρα για την πρώτη Ανάσταση και τους «μπότηδες» (video)

Παρά τους περιορισμούς τα έθιμα των ημερών τηρήθηκαν απ’ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα με τους «μπότηδες» της Κέρκυρας να προσελκύουν χιλιάδες κόσμου κατά την πρώτη Ανάσταση.

Χίος
Το αναστάσιμο μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού. Οι πιστοί χτυπούν δυνατά τα στασίδια. Οι καμπάνες της εκκλησίας ηχούν. Ο κρότος ξορκίζει τον θάνατο. Οι πιστοί παίρνουν από τα χέρια του ιερέα βάγια και δάφνες. Με κατάνυξη και υγειονομικά μέτρα ασφαλείας εξαιτίας του κορονοϊού έγινε η πρώτη Ανάσταση στην Χίο.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας, παπάς Χριστόφορος, μοίρασε Βάγια.

Κέρκυρα
Το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες, τα μεγάλα κανάτια γεμάτα νερό που οι Κερκυραίοι πετούν από τα μπαλκόνια στην καρδιά της πόλης, στην πλατεία Σπιανάδα, τηρήθηκε και φέτος… και παρά την πανδημία αρκετοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν για να το παρακολουθήσουν.
Νωρίτερα, στις 7 το πρωί, είχε προηγηθεί η Πρώτη Ανάσταση στην Παναγία των Ξένων της Κέρκυρας,  με αναπαράσταση του σεισμού που κατά τις Γραφές την ακολούθησε.
Υπό τους ήχους των περίφημων φιλαρμονικών της Κέρκυρας έγινε το πρωί και η περιφορά του Επιταφίου στα καντούνια της πόλης… Χωρίς τους πιστούς να ακολουθούν, όπως επιτάσσουν τα φετινά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας.  Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η λιτανεία του σκηνώματος του προστάτη Αγίου του νησιού… Του Αγίου Σπυρίδωνα… Η περιφορά του επιταφίου το Μ. Σάββατο καθιερώθηκε στην Κέρκυρα τα χρόνια της Ενετοκρατίας.

Μητρόπολη Αθηνών 
Με περιορισμούς πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ σε όλη τη χώρα η  Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών του Κυρίου.
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και με περιορισμένο αριθμό πιστών, τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης Αθηνών η ακολουθία του Επιταφίου. Η περιφορά του περιορίστηκε γύρω από την εκκλησία για την προστασία της δημόσια υγείας.

Μυτιλήνη
Εκατοντάδες φανάρια φώτισαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τον ουρανό στο λιμάνι της Μυτιλήνης.  Αν και δεν είχε προγραμματιστεί επισήμως, ερασιτέχνες αλιείς τους βοήθησαν να διατηρηθεί το έθιμο που ξεκίνησε ο Δήμος το 2016, και θέλει τους ψαράδες του νησιού, όταν φτάνουν οι επιτάφιοι στο λιμάνι να αφήνουν φανάρια μέσα από τις βάρκες τους, προσφέροντας μοναδικό θέαμα.

Καρδίτσα
Με αναμμένα τα φώτα στα μπαλκόνια, κρατώντας κεριά, στην Καρδίτσα οι πιστοί έψαλλαν μαζί με την χορωδία της πόλης τα εγκώμια του Επιταφίου. Συγκινημένοι μικροί και μεγάλοι ένωσαν τις φωνές τους στον μεγάλο θρήνο της Χριστιανοσύνης, το «Ω γλυκύ μου έαρ». Κάποιοι βγήκαν με διπλές μάσκες στους δρόμους.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση