Δεύτερη δοκιμαστική πτήση για το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ πραγματοποίησε τη δεύτερη δοκιμαστική του πτήση. Ο λόγος για το αεροσκάφος Roc της Stratolaunch που έχει κατασκευαστεί για να μεταφέρει υπερηχητικά αεροσκάφη, πραγματοποίησε τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης, 29 Απριλίου.

Το γιγαντιαίο αεροσκάφος διαθέτει έξι κινητήρες και δύο ατράκτους, ενώ κατέχει το σημερινό ρεκόρ του μεγαλύτερου ανοίγματος φτερών, το οποίο φτάνει τα 117 μέτρα.

Το Roc απογειώθηκε από το αεροδιαστημικό κέντρο στην έρημο Μοχάβε, στη νοτιοανατολική Καλιφόρνια, στις 10:28 π.μ. (τοπική ώρα) και πραγματοποίησε μια πτήση που διήρκεσε τρεις ώρες και 14 λεπτά. Το αεροσκάφος έφτασε σε μέγιστο υψόμετρο 4.267 μ. και τελική ταχύτητα 320 χλμ. την ώρα.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση του αεροσκάφους Stratolaunch σήμερα και είμαστε εξίσου ενθουσιασμένοι για το πόσο πιο κοντά είμαστε στην εκτόξευση του πρώτου υπερηχητικού αεροσκάφους», δήλωσε ο επικεφαλής λειτουργίας του Stratolaunch, Ζάκαρι Κρέβορ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την πτήση.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν, ίδρυσε την εταιρεία Stratolaunch το 2011 με την προοπτική ότι το Roc θα χρησιμοποιείτο ως ιπτάμενη πλατφόρμα για την εκτόξευση πυραύλων σχεδιασμένων να θέτουν δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά. Ωστόσο ο Άλεν πέθανε τον Οκτώβριο του 2018 πριν να δει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση του αεροσκάφους τον Απρίλιο του 2019.

Η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Cerberus Capital Management, η οποία αποφάσισε να αναβαθμίσει το αεροπλάνο και να το αξιοποιήσει για την εκτόξευση των πειραματικών υπερηχητικών αεροσκαφών της, σχεδιασμένων να πετούν με ταχύτητα άνω των Mach 5 (hypersonic).

Η Stratolaunch αναπτύσσει τη δική της οικογένεια υπερηχητικών αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός επαναχρησιμοποιήσιμου, μήκους 8,5 μέτρων που ονομάζεται Talon-A, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα πετάξει με το Roc. Αλλά αυτό θα συμβεί αργότερα. Το αεροσκάφος θα πρέπει πρώτα να κάνει μια σειρά από επιπλέον δοκιμαστικές πτήσεις.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι δοκιμαστικές πτήσεις του Roc με ένα τμήμα του Talon-A θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Μια αναλώσιμη έκδοση του Talon-A θα φτάσει σε υπερηχητικές ταχύτητες αργότερα το 2022 και η πρώτη πτήση με την επαναχρησιμοποιήσιμη παραλλαγή του Talon-A θα ακολουθήσει το 2023, δήλωσε ο επικεφαλής της τεχνολογίας Stratolaunch, Ντάνιελ Μίλμαν.

Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια των πτήσεων με το Talon-A μπορεί να ενδιαφέρουν τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος αναπτύσσει τα δικά του υπερηχητικά αεροσκάφη εδώ και χρόνια, αν και κανένα δεν είναι ακόμη λειτουργικό.

ΠΗΓΗ: Space

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη