Σουπερμάρκετ: Οι καταναλωτές εγκαταλείπουν τις online αγορές και επιστρέφουν στα καταστήματα

Οι καταναλωτές στη Βρετανία πραγματοποιούν περισσότερες επισκέψεις πλέον σε σούπερ μάρκετ και αγοράζουν λιγότερα από το διαδίκτυο, καθώς τα μέτρα περιορισμού αίρονται και οι εμβολιασμοί του πληθυσμού εντείνονται στη χώρα, με βάση έρευνα της εταιρείας Kantar.

Τα τελευταία στοιχεία της Kantar δείχνουν ότι η αύξηση των πωλήσεων στο διαδίκτυο στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά το ήμισυ (46%), από το υψηλότερο σημείο που είχαν φτάσει στην πανδημία, ενώ ο αριθμός των επισκέψεων σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία αυξήθηκε κατά 4% τον μήνα στις τέσσερις εβδομάδες έως τις 18 Απριλίου.

Ανάλογες τάσεις και σε άλλες χώρες

Πάντως οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι αυτή η τάση θα αυξηθεί και σε άλλες χώρες καθώς η άρση  των lockdown και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης δημιουργούν πιο ευνοϊκό κλίμα σε περισσότερους ανθρώπους να βγαίνουν από το σπίτι τους και να επισκέπτονται τα καταστήματα όπου θα ψωνίσουν.

Ουσιαστικά συντελούνται νέες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες όσο περισσότερο χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Η εταιρεία Καντάρ είπε ότι οι ηλικιωμένοι αγοραστές αντιπροσώπευαν μεγάλο μέρος της αύξησης των επιπτώσεων, με μεγάλο μέρος της κοινότητας άνω των 65 ετών να έχει εμβολιαστεί. Πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κορωνοϊού, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος εμβολιασμού που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η χώρα.

Επιβράδυνση των πωλήσεων

Συνολικά, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 5,7% σε 31,6 δισεκατομμύρια λίρες τις 12 εβδομάδες έως τις 18 Απριλίου, σηματοδοτώντας μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης που παρατηρήθηκε πριν από ένα χρόνο, όταν οι καταναλωτές αγόραζαν προϊόντα σε κλίμα πανικού, στην αρχή της κρίσης.

Ο Φρέιζερ Μακκέβιτ, επικεφαλής λιανικών πωλήσεων και καταναλωτών στην Kantar, δήλωσε: «Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι τα χειρότερα της πανδημίας βρίσκονται πίσω μας και οι άνθρωποι νιώθουμε πιο άνετα με την έξοδο στο σούπερ μάρκετ».

Και πρόσθεσε: «Ενώ η αγορά μπορεί να κυμανθεί μεταξύ ανάπτυξης και πτώσης τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τη σύγκριση από έτος σε έτος, το γεγονός ότι οι αριθμοί των μετακινήσεων είναι αυξημένοι και τα μεγέθη του καλαθιού των καταναλωτών υποδηλώνουν ότι οι συνήθειες επιστρέφουν σιγά σιγά στο φυσιολογικό. ”

Να σημειωθεί πάντως ότι τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι τιμές των καταστημάτων παντοπωλείου στη Βρετανία μειώθηκαν κατά 0,3% – η πρώτη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2016.

«Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσφορές, καθώς οι λιανοπωλητές πέρυσι έδωσαν προτεραιότητα στην πλήρωση των ραφιών των καταστημάτων τους σε σχέση με την εκτέλεση συμφωνιών», εξήγησε ο κ. Μακκέβιτ.

Υποχωρούν οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου

Τα στοιχεία δείχνμουν λοιπόν ότι ο αριθμός των ατόμων που ψωνίζουν στο διαδίκτυο μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Το μερίδιο των ειδών παντοπωλείου που παραγγέλθηκαν μέσω του διαδικτύου μειώθηκε στο 13,9% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, από το ανώτατο όριο του 15,4% τον Φεβρουάριο.

Τα καταστήματα ψιλικών ειδών – τόσο τα ανεξάρτητα όσο και εκείνα που ανήκουν σε μεγάλους εμπόρους λιανικής πώλησης – είδαν επίσης τις πωλήσεις να μειώνονται, κατά 19% τον περασμένο μήνα, καθώς οι αγοραστές έγιναν λιγότερο εξαρτημένοι από τα τοπικά καταστήματα από ό, τι κατά την περίοδο των lockdown.

Η αλυσίδα καταστημάτων Coop είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται 3,1% από έτος σε έτος στις 12 εβδομάδες έως τις 18 Απριλίου, με το μερίδιο αγοράς της να πέφτει στο 6,2% από 6,7% πριν από ένα χρόνο.

Η Asda σημείωσε ταχύτερη αύξηση πωλήσεων, κατά 8% την ίδια χρονική περίοδο, ενώ το μερίδιο αγοράς της αυξήθηκε στο 14,8% από 14,4% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Morrisons ακολούθησε με αύξηση πωλήσεων 7,2% και σημείωσε άνοδο μεριδίου αγοράς έως και 10% από 9,9%.

Το μερίδιο αγοράς της Tesco αυξήθηκε στο 27% από 26,8% πριν από ένα χρόνο, καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 6,4%, ενώ η Sainsbury είδε τις πωλήσεις της να επιβραδύνονται – αύξηση 6% – αν και διατηρούσε το μερίδιο αγοράς της σταθερό στο 15,3%.

Πηγή ot.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση