Σκρέκας: Επιμένει στα κίνητρα για τα «πράσινα» PPAs

Στην καθιέρωση των «πράσινων» διμερών συμβολαίων (PPAs) ανάμεσα σε ηλεκτροπαραγωγούς από ΑΠΕ και ενεργοβόρους καταναλωτές επιμένει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στη συζήτηση που διοργάνωσε η «διαΝΕΟσις» με αφορμή τη μελέτη που εξέδωσε για τον «Τομέα Ενέργειας στην Ελλάδα και την Κλιματική Κρίση», τόνισε ότι η ηγεσία του υπουργείου ετοιμάζει πλαίσιο δράσεων για τα πράσινα PPAs: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τους ενεργοβόρους καταναλωτές, όπως τη βιομηχανία εντάσεων και τον τουρισμό και για αυτό ετοιμάζουμε πλαίσιο δράσεων για τα διμερή συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την παραγωγή των ΑΠΕ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ο κ. Σκρέκας από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του στο ΥΠΕΝ επιδιώκει την παροχή κινήτρων για τα PPAs, τα οποία ως ένα μεγάλο βαθμό θα δώσουν ενεργειακή ασφάλεια στις βιομηχανίες με προβλέψιμες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ διεκδικεί την έγκριση της Κομισιόν για την παροχή κινήτρων στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην εκδήλωση της «διαΝΕΟσις» συμπεριέλαβε τα διμερή συμβόλαια σε έναν εκ των βασικότερων πυλώνων σχεδιασμού της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση και την εξάλειψη του ανθρακικού αποτυπώματος. Πρόκειται για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.

Επιπλέον ο υπουργός ανήγγειλε θεσμικό πλαίσιο και για τα off shore αιολικά, ενώ δεν παρέλειψε ακόμη να τονίσει και τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών κι επιχειρήσεων με ένα πακέτο χρηματοδοτήσεων ύψους 4 με 4,5 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε τη συνεισφορά στις θέσεις απασχόλησης από τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα για την προσεχή δεκαετία. Όπως είπε με βάση το ΕΣΕΚ δρομολογούνται επενδύσεις 44 δις. ευρώ έως το 2030 συμβάλλοντας στην αύξηση κατά 2,6 δις. ευρώ του ΑΕΠ. Η ίδια επίσης σημείωσε ότι μόνο η προγραμματισμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ θα συνεισφέρει σε επιπλέον 35.000 θέσεις εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της «διαΝΕΟσις» ξεχώρισαν οι τοποθετήσεις του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκου Βέττα, ο οποίος τόνισε ότι για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης απαιτούνται πολιτική βούληση, κοινωνική συναίνεση και εξηλεκτρισμός.

Επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Καρτάλης μιλώντας για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε ότι οι εκτιμήσεις θέλουν τις τιμές του CO2 το 2030 να ανεβαίνουν στα 100 ευρώ τον τόνο, κι ενώ μέσα σε λίγες εβδομάδες οι τιμές έχουν ήδη φτάσει τα 40 ευρώ. Θύμισε μάλιστα ότι την περίοδο 2015 -2019 η ΔΕΗ δαπάνησε 1 δις. ευρώ για την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, ποσό το οποίο θα μπορούσε να επενδυθεί στην «πράσινη» ενέργεια.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» Κωνσταντίνος Μαύρος αφού ανέφερε τους στόχους της ΔΕΗ για τη διείσδυση στις ΑΠΕ επισήμανε το γεγονός της διακομματικής συναίνεσης στο μεγάλο στοίχημα της απολιγνιτοποίησης.

Πηγή ot.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση