Τράπεζα Πειραιώς: Εντυπωσιακή η ζήτηση για τις νέες μετοχές – Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών

Εντυπωσιακή είναι η ζήτηση που εκδηλώνεται από διεθνή θεσμικά χαρτοφυλάκια για τις νέες μετοχές που θα εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Χθες, δεύτερη ημέρα για το βιβλίο προσφορών που έχει ανοίξει στο εξωτερικό, συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση οι εγγραφές για τους νέους τίτλους και μάλιστα στην ανώτατη δυνατή τιμή που έχει ορίσει η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας.

Δηλαδή, η πλειονότητα ενδιαφέρεται να αποκτήσει τους νέους τίτλους στα 1,15 ευρώ, που σημαίνει σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές πως εκτός σοβαρού απροόπτου, αυτή θα είναι η τελική τιμή της έκδοσης. Στην ίδια τιμή, που θα προκύψει από την εκτός Ελλάδος διαδικασία, θα αποκτούν τις νέες μετοχές οι εγχώριοι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας, μέσω της δημόσιας προσφοράς στη χώρα μας, που τρέχει παράλληλα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με τον τρόπο αυτό ο όμιλος Πειραιώς θα αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 1,38 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,17 δισ. ευρώ θα αντληθούν από την εκτός Ελλάδος διαδικασία, με τη συμμετοχή και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα ασκήσει μερικώς τα δικαιώματά του και τα υπόλοιπα 210 εκατ. ευρώ περίπου από εγχώριους μετόχους.

Τα δύο βιβλία θα κλείσουν σήμερα ταυτόχρονα στις 4 ώρα Ελλάδος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας για τα αποτελέσματα του εγχειρήματος. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων τίτλων στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι η 7η Μαΐου, μετά τη λήψη όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Εμπιστοσύνη στον κλάδο

Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη συμμετοχή από διεθνείς επενδυτές πιστοποιεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των θεσμικών χαρτοφυλακίων, τα οποία διαβλέπουν πως πολύ σύντομα ο κλάδος θα καθαρίσει από τα κόκκινα δάνεια και θα επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα. Αυτό διευκολύνει την εκτέλεση του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού, καθώς είναι δυνατή η κάλυψη με ευνοϊκούς όρους ενδεχόμενων αναγκών που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά της, η Πειραιώς με τα φρέσκα κεφάλαια θέτει γερές βάσεις για την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης του ισολογισμού της έως το τέλος του 2022. Επιπλέον, επιτυγχάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στα 62% στις αρχές του 2021, η επανιδιωτικοποίηση του ομίλου. Με την ολοκλήρωση της έκδοσης και την κατανομή των νέων μετοχών στους επενδυτές, τα ποσοστά των ιδιωτών μετόχων θα αυξηθούν στο 73% και του ΤΧΣ θα υποχωρήσουν στο 27%. Συγκεκριμένα, θα διαμορφωθούν στα ακόλουθα επίπεδα:

– Νέοι μέτοχοι: 45,02%.

– ΤΧΣ: 27%

– John Paulson: 18,62%

– Helikon: 5,22%

– Aριστοτέλης Μυστακίδης: 2,90%

– Μέτοχοι πριν την ΑΜΚ: 1,25%

Πηγή: ΟΤ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση