Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Η δράση του στον ένα χρόνο πανδημίας

“Έχει περάσει 1 χρόνος από τη στιγμή που ξεκίνησε η μάχη που δίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι δομές του, ο κρατικός μηχανισμός, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, απέναντι στην πανδημία COVID-19, που δημιούργησε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση χωρίς προηγούμενο στο πρόσφατο παρελθόν της χώρας μας”, αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).

Στον απολογισμό του το Ε.ΚΕ.Α. αναφέρει ότι: “επιστρατεύτηκε από την πρώτη στιγμή, διαθέτοντας ανιδιοτελώς, την τεχνολογική του υπεροπλία και το εξειδικευμένο επιστημονικό του προσωπικό στον κοινό σκοπό της θωράκισης της δημόσιας υγείας των πολιτών και την ταυτόχρονη διασφάλιση των αποθεμάτων αίματος.

Τα εργαστήρια μοριακού ελέγχου του φορέα που διαθέτουν εξοπλισμό και τεχνολογία αιχμής μεγάλης δυναμικότητας για τον συγκεντρωτικό μοριακό έλεγχο του αίματος, αξιοποιήθηκαν πολύ νωρίς και για τον μοριακό έλεγχο του SARS-CoV-2, λιγότερο από ένα μήνα μετά την εξάπλωση της πανδημίας και στην χώρα μας. Ενδεικτική, αναφορικά με τη σημασία του έργου που ανέλαβε το Ε.ΚΕ.Α., υπήρξε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στον φορέα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα στις 15 Απριλίου 2020, την πρώτη μέρα έναρξης του μοριακού ελέγχου δειγμάτων για τον ιό SARS-Cov-2.

Τον Απρίλιο του 2021, έναν χρόνο μετά, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δικαιώνει ποσοτικά αλλά και ποιοτικά, τον κεντρικό ρόλο που επωμίστηκε εξαρχής από την ελληνική πολιτεία, εξακολουθώντας να αναβαθμίζει τον εξοπλισμό του (όλες οι διαδικασίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες) και το έμψυχο δυναμικό του (με πρόσληψη εξειδικευμένου επικουρικού προσωπικού) καθώς οδεύουμε στην τελική ευθεία μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας.

Συνεχίζοντας το ΕΚΕΑ, επισημαίνει πως: “Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ Απριλίου 2020-Απριλίου 2021 έχουν ελεγχθεί συνολικά 447.639 δείγματα για την ανίχνευση του SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα 25799 ήταν θετικά. Ο μεγαλύτερος μηνιαίος αριθμός μοριακών ελέγχων εντοπίζεται τον Ιούνιο 2020 (56480), με τον περασμένο Μάρτιο να ακολουθεί με 56441 τεστ. Επιπρόσθετα, τα περισσότερα θετικά δείγματα COVID-19 εντοπίζονται και πάλι τον Μάρτιο 2021 (6539), αντικατοπτρίζοντας την σφοδρότητα του τρίτου κύματος της πανδημίας που περνάει η χώρα μας. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Απρίλιο του 2021 δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 28.331 δείγματα, με τα θετικά να ανέρχονται σε 3.248.

Οι προαναφερθέντες (ενδεικτικοί) αριθμοί, καταδεικνύουν την μεγάλη συνεισφορά του Ε.ΚΕ.Α στην τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και μετά την επιστροφή της υγειονομικής κανονικότητας, με τον καθοριστικό ρόλο του φορέα να έχει εμπεδωθεί πλήρως από την ελληνική κοινωνία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για όλους μας να νιώσουμε ότι ΜΑΖΙ είμαστε δυνατότεροι. Γιατί, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα καταφέρουμε συλλογικά να ξεπεράσουμε την κρίση”.

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση