Στα Χανιά η πρεμιέρα της όπερας “Καπετάν Μιχάλης”

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων πραγματοποίησαν ο συνθέτης, Δημήτρης Μαραμής, και η σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, Έφη Θεοδώρου, με αφορμή τη διασκευή του έργου “Καπετάν Μιχάλης” του Νίκου Καζαντζάκη σε στυλ όπερας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Τους βασικούς δημιουργούς της παράστασης και την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, υποδέχτηκε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και αντιπρόεδρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ., Γιάννη Γιαννακάκη, που ενημερώθηκαν για την πορεία των προετοιμασιών.

Όπως τονίστηκε μεταξύ άλλων στη συζήτηση, το έργο που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», πρόκειται για την κορυφαία καλλιτεχνική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για τους πανελλήνιους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα Χανιά τον ερχόμενο Αύγουστο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ως ένα από τα πιο σημαντικά και πιο «επαναστατικά» δημιουργήματά του, αντανακλά το αιώνιο πάθος για την ελευθερία που οι Κρητικοί επιδεικνύουν διαχρονικά.

Ο Δημήτρης Μαραμής τόνισε ότι η παράσταση θα είναι σε στυλ λαϊκής όπερας, σε δύο πράξεις για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, με τη συμμετοχή πολυμελούς θιάσου, μουσικών και λοιπών συντελεστών, ενώ η σκηνοθεσία του έργου θα γίνει από την Έφη Θεοδώρου, η οποία σκοπεύει να δώσει μια εναλλακτική πνοή στους χαρακτήρες της υπόθεσης.

Ο κ. Σημανδηράκης, επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να γίνεται πρωτογενής παραγωγή Τέχνης στον τόπο μας, ενώ σημείωσε πως το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. επιτελεί τον σκοπό παγκρήτιας λειτουργίας του, με πολύ σημαντικό αποτύπωμα στα πολιτιστικά δρώμενα ακόμα και στις ιδιαίτερες περιστάσεις που προκαλεί η πανδημία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα Χανιά, ως κοιτίδα πολιτισμού διαχρονικά, σε μια στιγμή ιδιαίτερου συμβολισμού, είναι έτοιμα να στεγάσουν την πρώτη παρουσίαση του εμβληματικού έργου το καλοκαίρι, ενώ μετέφερε τη διάθεση του Δήμου Χανίων να συμβάλλει, ώστε την παράσταση να απολαύσουν όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η παραγωγή και προβολή της πρωτότυπης όπερας «Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)» του Δημήτρη Μαραμή, που είναι βασισμένη στο ομώνυμο, εμβληματικό, έργο του Νίκου Καζαντζάκη, συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης με τους 4 μεγάλους Δήμους της Κρήτης, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης.

www.ertnews.gr

Κατερίνα Πολύζου