Αιμ. Αυγουλέας στο Πρώτο: Η Ελλάδα και οι χώρες του νότου να πιέσουν για μακροχρόνια λύση του χρέους covid 19 (audio)

Στην Γερμανία μόλις την προηγούμενη Πέμπτη η Ομοσπονδιακή Βουλή ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ανεβάζοντας το δανεισμό στο ποσό ρεκόρ των 240 δις ευρώ. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει με παρεμβάσεις της να στηρίζει την οικονομία. Η παρατεινόμενη πανδημία γεννά διαρκώς ανάγκες χρηματοδότησης, στήριξης των οικονομιών και κατά συνέπεια αύξηση των χρεών. Το ερώτημα που ήδη υπάρχει και διατυπώνεται είναι: ποιος θα πληρώσει τα χρέη της πανδημίας και εάν υποβόσκει μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο καθηγητής Διεθνούς Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικού Δικαίου στο Εδιμβούργο, Αιμίλιος Αυγουλέας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή για τα θέματα αυτά, αλλά και για το γιγαντιαίο πρόγραμμα Μπάιντεν, ύψους 3 τρις δολαρίων, το οποίο στοχεύει στην πλήρη αναδιάρθρωση της αμερικανικής οικονομίας.

Η απάντηση είναι σύνθετη, μας είπε ο κ. Αυγουλέας. «Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα δημοσιονομικό πακέτο τεράστιο βασισμένο κυρίως σε δανεικά, την ίδια ώρα που το Βερολίνο δανείζεται λες και δεν υπάρχει αύριο, με αρνητικό βεβαίως επιτόκιο, ενώ και το ΔΝΤ λέει ότι η ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής επέκτασης, των δημοσιονομικών πακέτων και το 2022, ίσως και το 2023, εάν θέλει να αναθερμάνει την οικονομία και να καλυφθούν οι απώλειες της πανδημίας. Και αυτό γιατί υπάρχει η δίδυμη πρόκληση της μετάβασης σε μια οικονομία που δεν θα βασίζεται στους υδρογονάνθρακες αφενός κα αφετέρου θα υπάρξει η μετάβαση στη ψηφιακή οικονομία. Άλλως θα υπάρξουν χώρες και οικονομίες, αλλά κυρίως κοινωνικές ομάδες που θα τους λείψουν οι ψηφιακές δεξιότητες και θα μείνουν πίσω, ανοίγοντας την ψαλίδα της ανισότητας».

Η καλύτερη λύση για τα χρέη της πανδημίας, τόνισε ο κ. Αυγουλέας, θα ήταν να κουρευτούν και αυτό θα γίνει για ένα τμήμα των ιδιωτικών χρεών, γιατί η υπερχρέωση αποστερεί αναπτυξιακούς πόρους από την οικονομία και δημιουργεί οικονομική ασφυξία. «Δεν πρόκειται για λεφτόδενδρα. Όταν υπάρχει το δίδυμο της πρόβλημα της πανδημίας και της υπερχρέωσης κάτι πρέπει να γίνει. Και αυτό είναι να αναδιαρθρώσεις τα χρέη, τα οποία ή κουρεύονται ή επιμηκύνονται. Το δημόσιο χρέος στην ΕΕ είναι πολύ δύσκολο να κουρευτεί, όχι όμως αδύνατο, γιατί υπάρχουν οι ρήτρες για τους ιδιώτες ομολογιούχους, όμως αυτό θα δημιουργούσε μεγάλη αναταραχή. Το καλύτερο είναι να παραταθεί το χρέος και εν καιρώ να εξεταστεί τι μπορεί να γίνει».

Ο κ. Αυγουλέας μίλησε και για την πρόταση που ο ίδιος έχει υποβάλει μαζί με τον Stefano Micossi, καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Louis και γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ιταλικών Βιομηχανιών, μέσω του ESM και υποστηρίζει την μεταφορά του χρέους covid 19. Το χρέος των κρατών μελών της ΕΕ, τόνισε ο κ. Αυγουλέας, που αγοράζει δια των ομολόγων η ΕΚΤ, πρέπει να μεταφερθεί στον ESM για 60 ή 70 χρόνια, o οποίος στη συνέχεια, θα πρέπει να το επιμηκύνει.

Σχετικά με την Ελλάδα και την αύξηση του χρέους, ο κ. Αυγουλέας τόνισε ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνον στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στο χρέος της Ισπανίας που αυξήθηκε κατά 26%, κατά 23% της Ιταλίας αλλά και της Γαλλίας, χώρες που ένα σημαντικό τμήμα τους στηρίζεται στον τουρισμό. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για τη ρύθμιση μακροπρόθεσμα του χρέους, η πρόταση που έχουμε υποβάλει. Εάν δεν υπάρξει ρύθμιση θα έχουν πρόβλημα χώρες σαν την Ελλάδα, και αυτό όχι γιατί θα τους έχει επιβληθεί δημοσιονομική πειθαρχία -γιατί αυτό είναι επιθυμίες κάποιων στην ΕΕ, θα είναι χαλαρό το δημοσιονομικό πλαίσιο και το 2022- το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει το «μαξιλάρι» και για να δημιουργηθεί και πάλι θα χρειαστούν πλεονάσματα. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια γι’ αυτό, γιατί πρέπει να στηριχθούν οι αδύναμοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικώς ολόκληρη η οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση μαζί με την Ιταλική, την Γαλλική και την Ισπανική πρέπει να πιέσουν την ΕΕ για μία μακροχρόνια λύση που θα οδηγήσει στην επόμενη μέρα».

Αναφορικά με το πρόγραμμα Μπάιντεν ο κ. Αυγουλέας δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο για το ξαναχτίσιμο όλων των γερασμένων υποδομών των ΗΠΑ, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, ψηφιακές υποδομές κλπ. Για όλα αυτά θα ξοδέψει δανειζόμενη πάνω από 2 τρις δολάρια, η κυβέρνηση Μπάιντεν, που θέλει να αναγεννηθεί από τις στάχτες της η αμερικανική οικονομία. Στην καρδιά του προγράμματος βρίσκεται η αναδιανομή του εισοδήματος και η καταπολέμηση της ανισότητας. Υπάρχουν χρήματα για την εξασφάλιση της φροντίδας των ηλικιωμένων, την παιδεία των νέων, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να γίνει ανταγωνιστική ο κατασκευαστικός και βιομηχανικός τομέας. Πρόκειται για ένα αναδιανεμητικό πακέτο αυξάνει τους φόρους των νομικών προσώπων των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, δείχνει προς την πράσινη ανάπτυξη κλπ. Ο καπιταλισμός δεν μπορεί λειτουργήσει χωρίς δημόσιες δαπάνες και υποδομές που είναι εκσυγχρονισμένες και επειδή αυτά στοιχίζουν πρέπει να πληρώσει και ο ιδιωτικό τομέας αφού σε αυτές τις υποδομές βασίζεται η οικονομική του δραστηριότητα κα επιχειρεί».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση