Έρευνα: Συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής μειώνουν ως έναν βαθμό τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας βρετανικής έρευνας, η  λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών, βιταμίνης D, προβιοτικών ή ωμέγα-3 μπορεί να μειώνει -ως έναν βαθμό- τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό. Η μείωση του κινδύνου αφορά κυρίως τις γυναίκες επισημαίνουν οι ειδικοί,  με επικεφαλής τη δρα Cristina Menni του Τμήματος Γενετικής Επιδημιολογίας του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Nutrition Prevention & Health». Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η λήψη βιταμίνης C, ψευδάργυρου ή σκόρδου δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19.

Στο πλαίσιο της νέας, μεγάλης μελέτης οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία  για 372.270 ανθρώπους, από τους οποίους οι 175.652 λάμβαναν συχνά συμπληρώματα διατροφής. Οι 23.521 διαγνώστηκαν με κορονοϊό. Από τις αναλύσεις φάνηκε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα προβιοτικά, οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη D, σχετίζονταν με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατά 12%, 14%, 13% και 9% αντίστοιχα. Η μείωση του κινδύνου ήταν ξεκάθαρη στην περίπτωση των γυναικών. Ωστόσο, για άγνωστους λόγους, κάτι τέτοιο δεν ήταν σαφές για τους άνδρες.

Τα ευρήματα της βρετανικής έρευνας επιβεβαίωσε μελέτη αντίστοιχων στοιχείων σε ΗΠΑ και Σουηδία. Η μείωση του κινδύνου μόλυνσης από κορονοϊό στις προαναφερθείσες χώρες ήταν:  18% και 37%, αντίστοιχα, για τα προβιοτικά, 21% και 16% για τα ωμέγα-3, 12% και 22% για τις πολυβιταμίνες και 24% και 19% για τη βιταμίνη D.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την επισήμανση των επιστημόνων, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν μεγάλες κλινικές μελέτες (και όχι απλώς μελέτες παρατήρησης) για την επιβεβαίωση των ευρημάτων, τα οποία θα οδηγήσουν σε ανάλογες θεραπευτικές συμβουλές από τους ειδικούς. Τα οφέλη που εξασφαλίζουν τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής ως προς την αντιμετώπιση της Covid-19 αποτελούν θέμα συζητήσεων/ αντιπαραθέσεων μεταξύ των επιστημόνων. Από τη νέα μελέτη καταδεικνύεται πάντως, ότι ακόμα και αν συγκεκριμένα συμπληρώματα λειτουργούν ως μια σχετικά μικρή «ασπίδα» προστασίας ενάντια στον κορονοϊό, η συμβολή τους στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης (ανάλογα και με το φύλο, όπως φαίνεται) αξίζει να σημειωθεί.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ nutrition.bmj.com

Φωτογραφία: Creative Commons (cc0)

www.ertnews.gr

Νικόλαος Περδικάρης

Αφήστε μια απάντηση