Ανακαλύφθηκε σχετικά κοντινός εξωπλανήτης υπέρ-Γη γύρω από ένα άστρο ερυθρό νάνο

Ακόμα ένας εξωπλανήτης, μεγαλύτερος από τη Γη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο GJ 740, έναν ερυθρό νάνο -σε απόσταση 36 ετών φωτός από τον πλανήτη μας- ανακαλύφθηκε από Ισπανούς επιστήμονες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων δημοσίευσαν στοιχεία, σχετικά με την ανακάλυψή τους, στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής “Astronomy & Astrophysics”.

Η μάζα της υπερ-Γης είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή της Γης. Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης  ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από το άστρο του σε μόνο 2,4 μέρες (η διάρκεια του έτους του). Καθώς η εν λόγω υπερ-Γη βρίσκεται σχετικά κοντά στον πλανήτη μας, αναμένεται να αποτελέσει στόχο προς παρατήρηση από τους επιστήμονες στο μέλλον, με τη χρήση των υπό ανάπτυξη μεγάλων επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο νέος εξωπλανήτης είναι βραχώδης, με ακτίνα περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Είναι πιθανό, στο ίδιο αστρικό σύστημα να βρίσκεται ένας δεύτερος μεγαλύτερος εξωπλανήτης, με μάζα ανάλογη του Κρόνου (ισοδύναμη περίπου με 100 γήινες μάζες).

Οι αστρονόμοι αναζητούν, τα τελευταία χρόνια, εξωπλανήτες γύρω από σχετικά ψυχρούς ερυθρούς νάνους, οι οποίοι έχουν θερμοκρασίες τουλάχιστον 2.000 βαθμούς μικρότερες από τον Ήλιο μας.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ aanda.org

Φωτογραφία: (καλλιτεχνική απεικόνιση) Gabriel Pérez Díaz – SMM (IAC)/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Νικόλαος Περδικάρης