Μια νέα τεχνολογία κάνει τα νοσοκομεία λιγότερο αγχωτικά για τους ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό

Ο υπερβολικός θόρυβος μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως διαταραχές του ύπνου, καρδιαγγειακές ασθένειες, ακόμη και απώλεια ακοής. Ο θόρυβος έχει αναδειχθεί ως κορυφαίο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ευρώπη ενώ αυξάνεται ο αριθμός των καταγγελιών των πολιτών για υπερβολικό θόρυβο. Ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες στον θόρυβο, όπως τα παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

Ένα νέο startup στο Σαν Φρανσίσκο που ονομάζεται Spatial θέλει να μετατρέψει τον περιβάλλοντα ήχο σε μια πιο θετική εμπειρία. Τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε μια νέα σειρά προϊόντων που εστιάζουν στη δημιουργία καθηλωτικών και δυναμικών ηχητικών εμπειριών για δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με την εταιρεία, η λύση της είναι μοναδική επειδή δεν απαιτεί ιδιόκτητο και δαπανηρό εξοπλισμό για τη δημιουργία και την ανάπτυξη ηχητικών τοπίων. Το πρόγραμμα μπορεί να εκτελεστεί σε υπολογιστή Linux ή Mac Mini, να εξάγει ήχο σε οποιοδήποτε ηχείο και να ελεγχθεί μέσω μιας εφαρμογής για κινητά.

(CalArts)

Η Spatial πιστεύει ακράδαντα ότι ο ήχος μπορεί να είναι ένα θεραπευτικό εργαλείο και εκτός από το οικονομικό όφελος, η εταιρεία θέλει να έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Για το σκοπό αυτό, η Spatial συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Τεχνών της Καλιφόρνια και τον Roger Holzberg, ιδρυτή της Reimagine Well, μιας εταιρείας που δημιουργεί συναρπαστικές εμπειρίες για ασθενείς μέσω οθονών και ακουστικών εικονικής πραγματικότητας. Ο Holzberg και η καθηγήτρια Shannon Scrofano διδάσκουν ένα μάθημα με τίτλο «Healthcare by Design». Την φετινή άνοιξη το μάθημα γίνεται σε συνεργασία με το νοσοκομείο Henry Mayo Newhall. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι μαθητές συμβάλλουν στο σχεδιασμό ήρεμων αποκαταστατικών εμπειριών για το ιατρικό κέντρο Santa Clarita Valley.

Μεταξύ αυτών των εμπειριών είναι ένα «δωμάτιο ηρεμίας» σχεδιασμένο να φιλοξενεί τα μέλη της οικογενείας των ασθενών που βρίσκονται στο τελος της ζωής τους. Το «δωμάτιο ανθεκτικότητας» προσφέρει αποκαταστατικές εμπειρίες «εντατικής θεραπείας» και «εικονικές διακοπές» για τα μέλη της κλινικής ομάδας μετά την απώλεια ενός ασθενούς ή άλλων ιδιαίτερα αγχωτικών εμπειριών.

Κατά την κατασκευή τέτοιων εμπειριών, το χαμηλό κόστος σχεδιασμού και ανάπτυξης και η ευελιξία της τεχνολογίας Spatial κάνουν τη διαφορά. Μια εμπειρία μπορεί να αφαιρεθεί και να μεταφερθεί σε άλλο δωμάτιο χωρίς επιπλέον κόστος.

Το υγειονομικό προσωπικό του ιατρικού κέντρου Henry Mayo ήθελε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα βοηθά τους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους. Οι φοιτητές εργάστηκαν πάνω σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ατόμων – όπως μια ηλικιωμένη ασθενή με καρκίνο – και δημιούργησαν μια ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοξενεί τις εικόνες και τους ήχους που απαιτούνται για τη δημιουργία χαλαρωτικών περιβαλλόντων. Η κλινική ομάδα του Henry Mayo ενσωμάτωσε αμέσως αυτές τις εμπειρίες σε 500 δωμάτια νοσοκομείων μέσω έξυπνων τηλεοράσεων. Η ανταπόκριση ήταν τόσο θετική που το νοσοκομείο ζήτησε να μετατραπούν οι εμπειρίες σε πλήρως αφιερωμένους χώρους.

(CalArts)

Για το δωμάτιο ανθεκτικότητας, η ομάδα θα επικεντρωθεί σε τρεις εμπειρίες: βουνά, παραλίες και παγόδες ως χώροι λατρείας. Ο βασικός στόχος είναι να «εξαφανιστεί» το νοσοκομείο. Πάρτε, για παράδειγμα, μια νοσοκόμα που παίρνει το διάλειμμά της κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ημέρας. Ανοίγει την πόρτα στο δωμάτιο ανθεκτικότητας και αντικρίζει έναν τοίχο που καλύπτεται από τσόχα και μοιάζει με βράχο. Καθώς περπατάει γύρω από αυτόν τον τοίχο, ο θόρυβος του διαδρόμου και του νοσοκομείου μειώνεται. Καθώς κινείται στο δωμάτιο, η επιφάνεια κάτω από τα πόδια της μετατρέπεται σε ένα βελούδινο χαλί από βότσαλο. Στους τοίχους προβάλλονται πλάνα με βουνά και ακούγονται οι ήχοι ενός ορεινού τοπίου.

Η Scrofano είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη και λέει ότι οι συνεισφορά των μαθητών του CalArts αποτελούν βασικό μέρος της επιτυχίας της προσπάθειας. Η επιτυχία του έργου έγκειται και στη συμμετοχή των αναδυόμενων καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους και οι οποίοι έχουν πραγματικά πολλά να συνεισφέρουν σε μερικά από τα πιο απαιτητικά ζητήματα της κοινωνίας, με τρόπους που λαμβάνουν υπόψη το συναίσθημα με ένα πραγματικά ουσιαστικό τρόπο, τονίζει η Scrofano.

 

ΠΗΓΗ: Fast Company

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Εύη Τσιριγωτάκη