Π.Ο.Υ: Χρειάζονται επειγόντως νέα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση ανθεκτικών βακτηρίων

Ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως νέα αντιβιοτικά για την καταπολέμηση ανθεκτικών βακτηρίων, ωστόσο η εξέλιξη και η ανάπτυξη τους δεν προχωρά, τονίζει στην ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση της έρευνας στην αντιμετώπιση της αντοχής στα αντιβιοτικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Επισημαίνει παράλληλα για πρώτη φορά πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ μερικά από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια στον κόσμο έχουν αναπτύξει αντοχή στους γνωστούς παράγοντες. Ωστόσο, κανένα από τα 43 αντιβιοτικά που βρίσκονται σε κλινική ανάπτυξη δεν υπόσχεται απόλυτη θεραπεία, αφού πρακτικά όλα τους δούλεψαν μόνο λίγο καλύτερα από τα υπάρχοντα μέσα, ενώ αναμένεται ότι τα βακτήρια θα γίνουν γρήγορα ανθεκτικά και σε αυτά με το 82% των πρόσφατα εγκεκριμένων αντιβιοτικών να είναι μόνο παραλλαγές των ήδη γνωστών φαρμάκων.

Στην έκθεση του Οργανισμού επισημαίνονται 27 νέες μορφές θεραπείας ως εναλλακτικές λύσεις. Αυτές περιλαμβάνουν πειράματα με αντισώματα και με βακτηριοφάγους, δηλαδή ιούς που χρησιμοποιούν βακτήρια ως κύτταρα ξενιστές, ενώ οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για μια καλύτερη καταπολέμηση των βακτηρίων.

Οι μεγάλοι επενδυτές και οι φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ δείχνουν επ αυτού μικρό ενδιαφέρον, επειδή τέτοια κεφάλαια δεν υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει την έρευνα για εναλλακτικές θεραπείες καθώς και την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών σε διάφορες συνεργασίες με δότες, επιστήμονες και φαρμακευτικούς κατασκευαστές.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση