Πανδημία: Εύθραυστη σταθεροποίηση – Αργή αποκλιμάκωση (video)

Αργή αλλά σταθερή είναι η αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας. Τόσο αργή που οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να γνωρίζουν αν θα προχωρήσουν σε θετική εισήγηση τόσο για τις μετακινήσεις του Πάσχα όσο και για περαιτέρω «ανοίγματα» δραστηριοτήτων τις επόμενες ημέρες.

Οι δύο πιο «σκληροί» δείκτες παραμένουν άκαμπτοι: Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσίασε νέα αύξηση και ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερά υψηλός.

824 διασωληνωμένους, 91 θανάτους, 3067 κρούσματα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας: «Η μείωση όλων αυτών των δεδομένων έρχεται αργά και βασανιστικά: Αρχικά μείωση κρουσμάτων, μετά νοσηλευομένων και μετά διασωληνωμένων και θανάτων».

Η πίεση στο σύστημα υγείας, είναι για τους ειδικούς, ο πρώτος παράγοντας που θα κρίνει τα επόμενα ανοίγματα. Αυτή την στιγμή η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη και στο 86% στην επικράτεια

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας έκανε λόγο για “Εύθραστη σταθεροποίηση συρρίκνωση στην Αττικη 5%”.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, δεν ανοίγουν mall και πολυκαταστήματα, ενώ «πράσινο» φως δόθηκε για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στην Κοζάνη αλλά και τη λειτουργία των σχολών οδήγησης με διενέργεια self test για εργαζόμενους και εξεταζόμενους.

“Είχαμε πει να πέσει κάτω από το 50% έπεσε στο 35, δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων.

Το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας» στο Μαρούσι, επισκέφθηκε ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge, μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας «Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε με αυτούς τους ρυθμούς και ακόμα πιο αυξημένους».

Ο Hans Kluge περιφερειακός διευθυντής του Π.Ο.Υ. δήλωσε: «Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Επιταχύνουμε τον εμβολιασμό σε όλη την Ευρώπη. Βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ, είμαστε πολύ κοντά. Για αυτό και πρέπει να αντέξουμε λίγο ακόμα».

Επιβαρυμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα και εκτίμησε πως η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη αν και οι εισαγωγές έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Πολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία

Τη δέσμευσή του για στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ισχυρά ήταν τα μηνύματα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge δήλωσε: “Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Θα πρέπει όντως να εντείνουμε τους εμβολιασμούς και να πιστέψουμε σε αυτούς”.

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως: “Είμαι πολύ χαρούμενος που το τονίσατε και θα πρέπει να το επαναλάβουμε: Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Και οι επισημάνσεις σας για το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι σημαντικό να πούμε ξανά πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και τα οφέλη υπερτερούν κατά πάρα-πάρα πολύ ενδεχόμενους κινδύνους. Είναι σημαντικό να το επαναλάβουμε αυτό και σας ευχαριστώ που θέτετε το ζήτημα”.

Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το Σισμανόγλειο. Είναι η ώρα να βάλουμε όλοι μαζί ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία και να κοιτάξουμε μπροστά, είπε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι παλινωδεί.

“Είναι η ώρα να στηρίξουμε όσο μπορούμε το εθνικό σύστημα υγείας και τους ανθρώπους του. Είναι η ώρα να σώσουμε έστω οποίες ανθρώπινες ζωές μπορεί να σωθούν. Είναι τέλος η ώρα να σταματήσουν οι παλινωδίες των αποφάσεων στην αγορά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς στους χώρους δουλειάς στα σχολεία που κλείνουν και ανοίγουν όπως έκλεισαν”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας σε κάθε επίπεδο, καταλόγισε στην κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, λέγοντας: “Η Κυβέρνηση παραιτείται ουσιαστικά από την ευθύνη και την εντολή που έχει να προστατέψει την υγεία των πολιτών και την κοινωνική ζωή. Μεταφέρει τώρα το βάρος αποκλειστικά στους πολίτες. Πάρτε τα self tests και βγάλτε τα πέρα”.

Την θωράκιση του δημόσιου συστήματος και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα ζητεί το ΚΚΕ: “Αν η κυβέρνηση έχει φτάσει σε σημείο να αντιμετωπίζει ως “κανονικότητα” τους δεκάδες νεκρούς κι εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά, για το λαό αποτελεί επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Το ΚΚΕ δίνει έμφαση έμφαση στη διενέργεια μαζικών εμβολιασμών με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια”.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Γιώργος Παντελάκης
Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος
image}

Αφήστε μια απάντηση