Έρευνα: Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια Τυραννόσαυροι έζησαν στη Γη την εποχή των δεινοσαύρων

Σύμφωνα με υπολογισμούς που έκαναν για πρώτη φορά Αμερικάνοι επιστήμονες, 2,5 δισεκατομμύρια Τυραννόσαυροι (T.rex) εκτιμάται ότι έζησαν στη Γη κατά τη διάρκεια της εποχής των δεινοσαύρων. Η μελέτη των ερευνητών -με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο Charles R. Marshall, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ-δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Οι Τυραννόσαυροι έζησαν στη Γη για περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια, λίγο πριν από την εξαφάνιση σχεδόν όλων των δεινοσαύρων εξαιτίας της πτώσης μεγάλου αστεροειδούς, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Μεξικό. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα  2,5 δισεκατομμύρια των τυραννόσαυρων που περπάτησαν συνολικά στον πλανήτη μας έζησαν σε 127.000 διαδοχικές γενιές πριν από 69 ως 66 εκατομμύρια χρόνια. Όσο οι τυραννόσαυροι ήταν ζωντανοί υπολογίζεται ότι υπήρχε ένας από αυτούς ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι, ανά πάσα στιγμή στον πλανήτη, υπήρχαν περίπου 20.000 ενήλικες Τυραννόσαυροι.

Ο Τυραννόσαυρος είχε σχεδόν 30 χρόνια ζωής, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σαρκοβόρους δεινόσαυρους και είχε το μέγεθος ενός σχολικού λεωφορείου. Το μέσο βάρος ενός ενήλικα του είδους υπολογίζεται γύρω στους  5,2 τόνους. Το κρανίο του είχε μήκος ενάμισι μέτρο. Από τις εκτιμήσεις των ερευνητών προκύπτει ότι μόνο ο ένας στα 80 εκατομμύρια τυραννόσαυρων απολιθώθηκε. Γι’ αυτό και τα απολιθώματά τους εντοπίζονται σπάνια στις μέρες μας. Από το 1905, όταν βρέθηκε το πρώτο απολίθωμα, έχουν εντοπιστεί περίπου άλλα 40 σε Καναδά και ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί είχε μήκος 12,3 μέτρα και βάρος εννέα τόνους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες θεωρούν πως οι υπολογισμοί τους ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ακριβείς. Όπως διευκρινίζουν, στην εποχή των δεινοσαύρων μπορεί να έζησαν από 140 εκατομμύρια έως 42 δισεκατομμύρια Τυραννόσαυροι, συνολικά.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ science.sciencemag.org

Φωτογραφία: Associated Press

www.ertnews.gr

Νικόλαος Περδικάρης