Β. Παπαευαγγέλου: Θα εξεταστεί η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων ανά περιοχή (video)

Θα εξεταστεί η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων ανά περιοχή, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της Covid-19 στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι η επιδημία εμφανίζει σταθεροποίηση, όμως το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι σημαντικά επιβαρυμένο, με 26.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού και με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα. Τόνισε ότι είναι απαραίτητο να έχουμε συνεχή επαγρύπνηση.

Σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται συνολικά 5.500 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει ακόμα και σήμερα στη Β. Ελλάδα. Η κα. Παπαευαγγέλου εκτίμησε ότι η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες.

Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και η μετάδοση συνεχίζεται, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας. Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3%, κάτι αναμενόμενο, όπως είπε, καθώς έχουν αυξηθεί τα τεστ και εξετάζονται και υγιείς άνθρωποι.

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στο Κιλκίς, το Ρέθυμνο και τη Θάσο.

Παρά την σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης, η κα. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι “βρισκόμαστε σε μια ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία. Η όποια χαλάρωση θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι“. Επέστησε την προσοχή των πολιτών για την ενδοοικογενειακή μετάδοση της νόσου και τη διασπορά του κορονοϊού σε κοινωνικές συναθροίσεις.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι μια υποομάδα της Επιτροπής συζητά εδώ και εβδομάδες για το πώς θα γίνει εφικτή η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Θα εξεταστεί, όπως είπε, το ενδεχόμενο επανεκκίνησης δραστηριοτήτων ανά περιοχή, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση και όχι οριζόντια σε όλη τη χώρα.

Σταθερά προηγούνται οι δραστηριότητες που δεν έχουν αντίκτυπο στην επιδημία αλλά ανακουφίζουν τον πληθυσμό, όπως αυτές που αναπτύσσονται σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου. 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση