Μελέτες: Η βρετανική μετάλλαξη δεν αυξάνει την σοβαρότητα της νόσου Covid19

Η βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού δεν αυξάνει τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 σε σύγκριση με άλλα στελέχη, ωστόσο παρουσιάζει υψηλότερη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με δυο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά The Lancet Infectious Diseases και The Lancet Public Health.

Οι μελέτες δεν εντόπισαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα άτομα με την συγκεκριμένη μετάλλαξη είχαν σοβαρότερα συμπτώματα ή υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μακράς Covid-19 από ότι τα άτομα με διάφορες άλλες παραλλαγές που είχαν μολυνθεί. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι η παραλλαγή συσχετίστηκε με υψηλότερο ιικό φορτίο και ρυθμό αναπαραγωγής σε σχέση με τις κανονικές παραλλαγές.

Οι επιστήμονες της πρώτης μελέτης εξέτασαν δεδομένα από 341 ασθενείς που ήταν θετικοί στην Covid-19 στα τέλη του περασμένου έτους, όταν η μετάλλαξη ήταν ευρέως διαδεδομένη στην νοτιοανατολική Αγγλία. Διαπίστωσαν ότι το 58% αυτών των ασθενών είχαν νοσήσει με την μετάλλαξη, ενώ το 42% δεν έφεραν την παραλλαγή. Από αυτούς που μολύνθηκαν με την μετάλλαξη , το 36% αρρώστησε σοβαρά ή πέθανε σε σύγκριση με το 38% εκείνων που δεν είχαν μολυνθεί με αυτήν, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μετάλλαξης και αυξημένου κινδύνου σοβαρής λοίμωξης. Οι ασθενείς με την παραλλαγή έτειναν όμως να είναι νεότεροι και οι λοιμώξεις ήταν πιο συχνές μεταξύ εθνοτικών μειονοτήτων, όπως έδειξαν τα δεδομένα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης χρησιμοποιώντας δεδομένα που προκύπτουν από μοριακούς ελέγχους PCR. Διαπίστωσαν ότι τα δείγματα της μετάλλαξης έτειναν να περιέχουν υψηλότερες ποσότητες του ιού από τα επιχρίσματα που δεν ανήκαν στην μετάλλαξη Β117.

Η δεύτερη μελέτη ανέλυσε δεδομένα που καταγράφηκαν από 36.920 χρήστες της εφαρμογής Covid-19 Symptom App στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Δεκεμβρίου. Διαπίστωσαν ότι η παραλλαγή Β117 είχε 1,35 φορές υψηλότερο ρυθμό αναπαραγωγής από τις κανονικές παραλλαγές του κορονοϊού, αλλά δεν βρήκε καμία ένδειξη αυξημένης σοβαρότητας της νόσου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr