Κορονοϊός: Ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε παχύσαρκους

Το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε άτομα που είναι υπέρβαρα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέων ερευνών Ιταλών ερευνητών που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση medRxid, τα οποία δείχνουν ότι τόσο η ηλικία όσο και το φύλο θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά του.

Η ιταλική ερευνητική ομάδα στο Istituto Nazionale Tumori Regina Elena στη Ρώμη διερεύνησε τους παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι το ίδιο για όλες τις ομάδες κινδύνου, ενώ ειδικά σε παχύσαρκα άτομα, φαίνεται ότι η επίδραση του εμβολίου της Biontech / Pfizer μειώνεται.

Οι παχύσαρκοι συμμετέχοντες με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30 ανέπτυξαν μόνο τα μισά αντισώματα μετά τη χορήγηση του εμβολίου σε σχέση με εκείνους που δεν ήταν υπέρβαροι.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με COVID-19, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από την νόσο αυξάνεται κατά περίπου 50% σε αυτήν την ομάδα κινδύνου. Η επίδραση του εμβολίου είναι επομένως μεγάλης σημασίας, ειδικά για άτομα που είναι πολύ υπέρβαρα.

Ακόμα κι αν η αιτία της χαμηλότερης παραγωγής αντισωμάτων δεν έχει διερευνηθεί, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι μεταβολικές αλλαγές και η φλεγμονή που προκαλείται από το υπερβολικό βάρος θα μπορούσαν να ευθύνονται για την κακή αμυντική αντίδραση. Η συνεχής κατάσταση φλεγμονής χαμηλού βαθμού μπορεί να αποδυναμώσει την ανοσοαπόκριση γεγονός που έχει επίσης αποδειχθεί σε εμβολιασμούς κατά της γρίπης.

Ενώ είναι πολύ νωρίς για να γίνουν συγκεκριμένες συστάσεις, η ιταλική ομάδα ερευνά εάν μια αναμνηστική δόση θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για νοσηρότητα και θνησιμότητα σε άτομα με COVID-19, η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να προσφερθεί ένα στοχευμένο πρόγραμμα εμβολιασμού για αυτήν την ομάδα κινδύνου.

Το εμβόλιο, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να λειτουργεί εκπληκτικά καλά σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, το 99,5% των συμμετεχόντων φυσιολογικού βάρους ανέπτυξαν μια απόκριση αντισωμάτων που ήταν ακόμη ισχυρότερη με άτομα που έχουν αναρρώσει από το COVID-19. Εκτός από το σωματικό βάρος, η ηλικία και το φύλο επηρέασαν επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες πετυχαίνουν υψηλότερο ποσοστό αντισωμάτων από τους άνδρες, με τους νέους κάτω των 37 ετών να επιτυγχάνουν τις υψηλότερες τιμές. Παράλληλα στην ηλικιακή ομάδα από 37 έως 47 ετών, οι τιμές ήταν ακόμη υψηλές, ενώ στις ηλικίες 47 έως 56 ετών, ήταν μάλλον χαμηλότερες.

Υπενθυμίζεται ότι σε ίδια ερευνητικά αποτελέσματα κατέληξε και μελέτη του Imperial College London που έδειξε ότι οι μολύνσεις με SARS-CoV-2 ήταν πιο συχνές σε υπέρβαρους βραζιλιάνους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr