Ακίνητα : Διπλή αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες – Ποιοι θα είναι οι τυχεροί

Τα ποσά της αποζημίωσης για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια δυο μηνών, του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, αναμένεται να δουν την ερχόμενη εβδομάδα στον τραπεζικό τους λογαριασμό οι ιδιοκτήτες ακινήτων.  Η ΑΑΔΕ, όπως δήλωσε χθες ο Γιώργος Πιτσιλής, «τρέχει» τις διαδικασίες για την καταβολή μέχρι και τις 20 Απριλίου της διπλής αποζημίωσης στους φορολογούμενους οι οποίοι το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου είτε δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκια είτε εισπράττουν μειωμένα μισθώματα κατά 40%.

Για τα «κουρεμένα» έως 100% ενοίκια του Φεβρουαρίου η κρατική αποζημίωση θα χορηγηθεί με βάση τις δηλώσεις Covid που έχουν ήδη υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, η προκαταβολή αποζημιώσεων θα διενεργηθεί με βάση τη δήλωση Covid Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι  εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής – νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής – επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής – εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση Covid τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο Γιώργος Πιτσιλής, μέχρι στιγμής έχουν αποζημιωθεί 365.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει πάνω από 187 εκατ. ευρώ είτε μέσω συμψηφισμών είτε με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού. Για τα κουρεμένα ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 έχουν διενεργηθεί συμψηφισμοί ύψους 44,5 εκατ. ευρώ για 232.000 ΑΦΜ ενώ άλλες 15.000 δηλώσεις Covid έχουν εκκαθαριστεί και είναι έτοιμες για συμψηφισμό με φορολογικές οφειλές μόλις αυτές θα εμφανιστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 90.000 αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου και άλλες 65.000 δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μισθώματα του Δεκεμβρίου. Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων θα δρομολογηθεί η πληρωμή των ιδιοκτητών ακινήτων για το 50% των ενοικίων που έχασαν. Στο μεταξύ στις 19 Απριλίου 2020 λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις στις δηλώσεις Covid των μηνών Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2020 που θα ανοίξουν τον δρόμο νέων συμψηφισμών και αποζημιώσεων στους φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ακόμα στο περίμενε για να αποζημιωθούν από το κράτος για τα χαμένα ενοίκια.

Νέα ψηφιακά έργα

Με το ξέσπασμα της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε νέες ψηφιακές υπηρεσίες για τις συναλλαγές των φορολογούμενων. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις εξυπηρετήθηκαν ψηφιακά από την ΑΑΔΕ κατά το 2020, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να γλιτώσουν πάνω από 1,8 εκατ. επισκέψεις στην Εφορία στο διάστημα αυτό. «Δώσαμε μια πολύ δύσκολη μάχη για την εξυπηρέτηση των πολιτών εν μέσω πανδημίας, ό,τι καταφέραμε βασίστηκε στην ψηφιοποίηση που υπήρχε ήδη πριν από το ξέσπασμα της κρίσης», δήλωσε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ για να προσθέσει ότι το 2021 προγραμματίζεται σειρά νέων έργων αναβάθμισης των ψηφιακών υπηρεσιών με τη συνδρομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

1MyDATA: Ψηφιακή έκδοση παραστατικών και προσυμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ. Η ΑΑΔΕ υλοποιεί εφαρμογή ψηφιακής έκδοσης παραστατικών (αποδείξεων και τιμολογίων) που μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα οι επιχειρήσεις, ενημερώνοντας, ταυτόχρονα με την έκδοση, τα ηλεκτρονικά βιβλία. Επίσης, σχεδιάζει την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, με βάση τα δεδομένα του myDATA.

2Χορήγηση ΑΦΜ μέσω της πλατφόρμας myAADElive. Με τη συμπλήρωση αίτησης ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει ΑΦΜ μετά την ταυτοποίησή του σε πραγματικό χρόνο μέσω βιντεοκλήσης.

3Αμεση πίστωση πληρωμών για φορολογικές οφειλές. Εισαγωγή του συστήματος IRIS για άμεση πίστωση πληρωμών μέσω Web banking.

Με το σύστημα αυτό, οι πληρωμές θα  μπορούν να εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο, επισπεύδοντας έτσι τις συναλλαγές που εξαρτώνται από την εξόφληση  φορολογικών οφειλών  (όπως ο Φόρος  Μεταβίβασης Ακινήτων), αλλά και την άμεση έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

4Ψηφιακές μεταβολές στοιχείων επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβάλλουν τα στοιχεία τους, όπως τους ΚΑΔ, και να δηλώσουν τη σύσταση υποκαταστημάτων μέσω TAXISnet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιώργος Πιτσιλής, η ΑΑΔΕ, με τους μισούς εργαζόμενους στην υπηρεσία λόγω των περιοριστικών μέτρων, κατάφερε μέσα στο 2020 να εξυπηρετήσει ηλεκτρονικά πάνω από 4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, με 850.000 ψηφιακά έγγραφα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση