«Θα πάτε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;» – Οι προβλέψεις της BofA για το στοίχημα του τουρισμού

Τα σενάρια για τη φετική τουριστική σεζόν στην Ελλάδα παρουσιάζει σε έκθεσή της με τίτλο «Θα πάτε στη Μύκονο αυτό το καλοκαίρι;» η Bank of America.

Όπως σημειώνει, το «κλειδί» βρίσκεται στους εμβολιασμούς αλλά και στο διαβατήριο εμβολιασμού.

H EE πρέπει να πατήσει γκάζι στους εμβολιασμούς

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών στηρίζει πλέον τις προοπτικές της Ευρώπης, η οποία είχε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, μία εξέλιξη που είναι θετική για την πορεία του ευρώ ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την περιοχή είναι θετικές, όπως σημειώνει η Bank of America Global Research.

Κατά την αμερικανική τράπεζα, για να διατηρηθούν τα κέρδη του ευρώ, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να επιταχυνθούν περαιτέρω έτσι ώστε να «σωθεί» η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διπλάσιος από αυτόν του Μαρτίου, αλλά θα πρέπει να τριπλασιαστεί, και να φτάσει τους ρυθμούς των ΗΠΑ, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να φτάσει τους στόχους που έχουν θέσει οι αρχές σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.

Οι εκτιμήσεις της δείχνουν ότι ενώ ο ρυθμός του ευρωπαϊκού εμβολιασμού έχει διπλασιαστεί μέχρι τώρα τον Απρίλιο, θα πρέπει να τριπλασιαστεί από το επίπεδο του Μαρτίου (ρυθμός ΗΠΑ), για να μπορέσει να ξανανοίξει η περιοχή για την τουριστική περίοδο τον Ιούλιο, η οποία είναι ο επίσημος στόχος. Αυτό είναι εφικτό, όπως τονίζει, αλλά όχι δεδομένο. Η πρόοδος των εμβολιασμών τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, είναι συνεπώς, κρίσιμη.

Όπως δείχνει και το διάγραμμα που παραθέτει η BofA, οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες με υψηλό μερίδιο τουρισμού είναι στην Ευρωζώνη.

Η συζήτηση για τα διαβατήρια εμβολιασμού

Παράλληλα, τα διαβατήρια εμβολιασμού θα είναι θετικά για την τουριστική βιομηχανία και επίσης για το ευρώ, κατά την άποψη της BofA. H κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ και της καραντίνας για τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί θα διευκολύνουν τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα έχει ήδη μια τέτοια συμφωνία με το Ισραήλ και διαπραγματεύεται μια παρόμοια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ελληνικές αρχές πιέζουν επίσης για διαβατήριο εμβολιασμού σε επίπεδο ΕΕ, κάτι που στηρίζουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί στην Ευρωζώνη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό αποτελεί μια αμφιλεγόμενη συζήτηση, αλλά η BofA εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, ενώ ειδικά εάν οι ετήσιοι εμβολιασμοί COVID καταστούν απαραίτητοι, κάποιο είδος πιστοποιητικών εμβολιασμού θα ήταν αναπόφευκτο να υπάρξει για να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να είναι σε θέση να έχουν μια συνεχή οικονομική ανάκαμψη.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα γίνει εγκαίρως για να βοηθηθεί η Ευρώπη με τη θερινή περίοδο φέτος, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα. Η απώλεια μιας δεύτερης τουριστικής περιόδου θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε ορισμένες χώρες της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι οικονομολόγοι της BofA ανησυχούν για την αύξηση των πτωχεύσεων μετά την πανδημία και αυτό αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που τείνουν να έχουν λιγότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Η τουριστική βιομηχανία στην Ευρώπη, ιδίως στη Μεσόγειο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο κλάδος αυτός θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη ζημιά εάν η πανδημία διαρκέσει περισσότερο, όπως προειδοποιεί η BofA.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση