Συνωστισμοί στα παραλιακά μέτωπα, κορονοπάρτι τις νυχτερινές ώρες (video)

Το άνοιγμα των Λυκείων και του λιανεμπορίου σε περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αχαΐα, αποτελεί μεγάλο στοίχημα σε μια περίοδο όπου οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν βεβαρυμένοι. Κύρια αιτία είναι η κόπωση των πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα, οι συνωστισμοί στα πάρκα και τα παραλιακά μέτωπα και φυσικά… τα κορονοπάρτι.

Στον Φλοίσβο, οι συνωστισμοί δεν αποφεύχθηκαν, ούτε και στο Φράγμα Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.

Τα βράδια οι εικόνες των κορονοπάρτι σε διάφορες περιοχές της χώρας προκαλούν ανησυχία. Στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι συγκεντρώσεις με ποτά και δυνατή μουσική δεν θυμίζουν με τίποτα νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Πάρτι στήθηκε το βράδυ του Σαββάτου και στην πλατεία Όλγας στο κέντρο της Πάτρας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι παρά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, η πανδημία παραμένει σε έξαρση, με μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού και αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Η αδυναμία τήρησης των μέτρων έχει επέλθει λόγω κόπωσης. Η κόπωση αφορά μόνο εμάς όχι τον αντίπαλο» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.718 νέα κρούσματα κορονοϊού και 52 θανάτους, ενώ 780 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Από τις νέες διαγνώσεις, οι 839 έγιναν στην Αττική και 186 σε Θεσσαλονίκη.

«Δεν είναι ο εφιάλτης του Νοεμβρίου λόγω φυσικής ανοσίας-εμβολιασμών αλλά δεν είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης» ανέφερε ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπράβελος.

Αισιοδοξία ότι τον Ιούνιο θα εμβολιάζονται πλέον οι σαραντάρηδες εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η Επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά υποδειγματικά και όλα τα εμβόλια που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα γίνονται άμεσα, τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β’ τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες, εκτίμησε ο υπουργός Υγείας.
Με δήλωσή του στο «Πρώτο Θέμα», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όσους ηλικιωμένους δεν έχουν κάνει αυτό το βήμα.

«Τους ζητώ να το κάνουν το συντομότερο, ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από εκείνους που απειλούνται περισσότερο. Σε αυτό πρέπει και μπορούν να συμβάλλουν όλοι: οι πολιτικές δυνάμεις, η Εκκλησία, οι φορείς των συνταξιούχων, η κοινωνία των πολιτών» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τους καλεί να πράξουν το αυτονόητο, όμως για πολλούς δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Ο κ. Μητσοτάκης ενοχοποιεί για μια ακόμη φορά τους πολίτες για παραλείψεις που δεν τους ανήκουν και είναι έτοιμος να τους χρεώσει το νέο του φιάσκο» σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να εμβολιαστούν οι πολίτες δια της πειθούς; Κι αν όχι, τί ακριβώς προτείνει; Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει μια φωνή μιζέριας. Γνωρίζει καλά ότι τελειώνει ο χρόνος της επένδυσης στον φόβο της πανδημίας. Οι πολίτες βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ κι αυτό τον τρομάζει. Γιατί έτσι έχει μάθει να πολιτεύεται. Στο σκοτάδι» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Ένα νέο υποψήφιο φάρμακο γεννά ελπίδες για την αντιμετώπιση του ιού σε πρώιμο στάδιο και βρίσκεται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.

«Θα αποτρέψει βαριά συμπτώματα και σοβαρή νόσηση, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και δραστικό μετά από τις κλινικές δοκιμές. Θα μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά από ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό, με τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης» δήλωσε ο καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας στο ΕΚΠΑ, Γιώργος Κόκοτος.

Εφόσον πάρει έγκριση, θα λαμβάνεται ως χάπι από το στόμα.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Χαρά Γιαννοπούλου, Νίκη Παπαδούλα

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση