Την Παρασκευή οι αποφάσεις της Επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα βρεθεί την Παρασκευή το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε πλήρη εξέλιξη είναι το πρόγραμμα εμβολιασμών, με στόχο μέχρι τον Μάιο να έχει επιτευχθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Περίπου δώδεκα χιλιάδες εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca γίνονται καθημερινά στην Ελλάδα, με το ποσοστό συμμετοχής να αγγίζει το 93%. Συνολικά οι εμβολιασμοί και με τα τρία εμβόλια ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια και ανήλθαν σε 2.003.644.

Στη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την Παρασκευή θα τεθεί το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca και οι σπάνιες παρενέργειές του.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, θα συζητηθεί και το θέμα των ηλικιακών περιορισμών.

«Αναμένουμε κάποιες αλλαγές, όχι όμως ριζικές, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει χώρα που να σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό που έκαναν κάποιες χώρες είναι που έθεσαν ηλικιακούς περιορισμούς» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επισήμανε την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που λέει ότι τα οφέλη υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Ο ΕΜΑ εκτίμησε ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, ωστόσο κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου δεν εντοπίστηκε».

Αρκετοί πολίτες εκφράζουν επιφυλάξεις για τον εμβολιασμό τους με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Δεν υπάρχει κάποιος προγνωστικός παράγοντας, ούτε ότι δεν πρέπει να γίνεται το εμβόλιο σε όσους έχουν θρόμβους. Μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη διάγνωση» σημείωσε ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής.

Η Eπιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει και το ενδεχόμενο οι αδιάθετες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca να δοθούν σε πολίτες που δεν έχουν αντίρρηση να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο και να ανοίξει η πλατφόρμα τόσο για άλλες ηλικιακές ομάδες, όσο και για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, ενόψει και της επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ένα πρώτο ορόσημο για το τείχος ανοσίας είναι οι αρχές Μαΐου, με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών των ατόμων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων πολύ υψηλού κινδύνου.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 3.228 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ με 776 ασθενείς διασωληνωμένους. Η Covid-19 στοίχισε τη ζωή σε 73 ανθρώπους μέσα σε ένα 24ωρο.

Οριακή παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου έγιναν 260 νέες εισαγωγές και 56 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Ασφυκτική είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

To εμβόλιο της AstraZeneca διχάζει τις χώρες της Ε.Ε. – Συνομιλίες της Γερμανίας με τη Ρωσία για το Sputnik V

Eξαιρετικά αποτελεσματικό χαρακτηρίζει το εμβόλιο της AstraZeneca ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Την ίδια ώρα, η Γερμανία προχωρεί σε συνομιλίες με τη Ρωσία για να προμηθευτεί το Sputnik-V.

Κάτοικοι της Μαδρίτης σχημάτισαν ουρές για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μετά και τη νέα τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που επισημαίνει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν του σπάνιου κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων. Αν και διευκρινίζει ότι οι σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων πρέπει να συμπεριληφθούν στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, ο ΕΜΑ τάσσεται υπέρ της χρήσης του.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για πιθανή αλλά όχι επιβεβαιωμένη σχέση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων, ενώ η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη σε συντονισμένη προσέγγιση για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα εμβόλια.

Πάντως, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν να περιορίσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ισπανία θα το χορηγούν στους άνω των 60 ετών, η Σουηδία και η Φινλανδία στους άνω των 65, ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο στους άνω των 55.

Στη Βρετανία, μία φαρμακοποιός που έχασε τον αδελφό της από εγκεφαλική θρόμβωση και αιμορραγία μετά τη χορήγηση του AstraZeneca απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να μη φοβάται και να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, θυμίζοντας ότι σώζει ζωές.

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο προχωρά σε διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για την προμήθεια του εμβολίου Sputnik V ώστε να το χρησιμοποιήσει μόλις εγκριθεί από τον EMA. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι συνομιλίες περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο παραγωγής του ρωσικού εμβολίου στη Γερμανία.

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της πανδημίας

Η διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο πολιτικής έριδας. Η κυβέρνηση τονίζει ότι οι αποφάσεις βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει τα πυρά του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για έλλειψη σοβαρών μέτρων προστασίας στην επαναλειτουργία των δικαστηρίων, όπως ο έγκαιρος εμβολιασμός λειτουργών και υπαλλήλων έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ενώ βολές εξαπέλυσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Ένας πρωθυπουργός προκλητικός απέναντι στην κοινωνία (…) βγαίνεις και λες ότι τα έχεις κάνει όλα καλά και είτε σου φταίνε οι άνθρωποι, είτε η επιτροπή, η αντιπολίτευση, σου φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από σένα, είσαι επικίνδυνος και προκλητικός» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος (Στο Κόκκινο FM).

Στους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις εισηγήσεις της Επιτροπής αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Ακούμε την πλειοψηφία, βλέπουμε τα δεδομένα στηρίζουμε τη δημόσια υγεία (…) Ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει διαφορετικό μέτρο σε ελάχιστα ζητήματα όχι σε μείζονα όπως ήταν όταν αποφασίστηκε (…) να πάμε σε καθολική απαγόρευση» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης (Θέμα FM).

H κόντρα μεταφέρθηκε και στο Κοινοβούλιο.

«Mην αναρωτιέστε λοιπόν γιατί λαός δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της για τη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους της κυβέρνησης» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

«Οι αποφάσεις βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών και τα καταφέρνει πολύ καλά απέναντι σε έναν ασύμμετρο, αόρατο εχθρό» απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Απίστευτη ανικανότητα» καταλόγισε στην κυβέρνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ.

«Ο εχθρός μας είναι ένας, ο κορονοϊός… Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ακούει. Που έχει διολισθήσει σε μια αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά» τόνισε η κα. Γεννηματά.
Από τη Θήβα, όπου συζήτησε με φορείς της περιοχής, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για διαρκή επιδείνωση των προβλημάτων.

«Έχουμε φτάσει να θρηνούμε χιλιάδες νεκρούς, ακόμα και σήμερα που έχει καταρρεύσει το δημόσιο σύστημα υγείας η κυβέρνηση δεν προχωρά σε κάποια επίταξη» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.

Τη Ρόδο επισκέφθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος είχε συνάντηση με φορείς του νησιού. «Από πέρυσι λέγαμε για self test, τα έφεραν φέτος για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Είναι σκάνδαλο» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Η κυβέρνηση λειτουργεί σαν να είναι σε πανικό. Εμείς λέμε από την αρχή ότι έπρεπε να στηθεί ένα δίκτυο μαζικών τεστ» δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης (REAL FM).

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Μαρία Σταθοπούλου, Γιώργος Παντελάκης

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση