Σε ανησυχητικά υψηλά οι δείκτες της πανδημίας – Νέες εστίες έξαρσης ανά την Ελλάδα

Σε υψηλά επίπεδα κινείται σταθερά ο αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο κορονοϊός επελαύνει ακάθεκτος. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι ασφυκτική. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3445 κρούσματα, 749 διασωληνωμένους και 75 θανάτους, με τις εφημερίες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου να θυμίζουν σχεδόν “εμπόλεμη ζώνη”. Οι εισαγωγές για κορονοϊό τις τελευταίες ημέρες είναι αυξημένες. Το τελευταίο 24ωρο πάλι έφτασαν τις 600 σε όλη την επικράτεια.

Την ίδια στιγμή όμως ασθενείς χωρίς κρουσματα -που λόγω του φόβου να μην κολλήσουν είχαν παραμελήσει προβλήματα υγείας- φτάνουν και αυτοί πλέον στα νοσοκομεία και μάλιστα με βαριές νοσήσεις και με ανάγκη για χειρουργεία. Οι γιατροί παροτρύνουν τους ασθενείς να απευθύνονται σε εξωτερικά ιατρεία και non Covid νοσοκομεία προτού επιδεινωθούν σημαντικά τα συμπτώματά τους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι 31 non Covid ασθενείς και 57 Covid.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.96. Η Πολιτική Προστασία εκφράζει ήδη ανησυχία για περιοχές όπως η Καρδίτσα -που θυμίζει την κατάσταση της Κοζάνης- η Αιτωλοακαρνανία και η Αμαλιάδα.

«Οι αριθμοί είναι υψηλοί, δεν πέφτουν εύκολα, υπάρχει μια σταθεροποίηση και θα υπάρξει πτώση» σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας.

Οι μεγάλες περιφερειακές ενότητες εξακολουθούν να «οδηγούν» την πανδημία, με το λεκανοπέδιο της Αττικής να συγκεντρώνει και πάλι το 50% των συνολικών νέων μολύνσεων.

Στην Αττική βρέθηκαν 1.670 νέα κρούσματα, τα 206 στην Ανατολική Αττική, 222 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και 431 στο κέντρο της Αθήνας. Στον Πειραιά καταγράφηκαν 261 νέες μολύνσεις. Παράλληλα, σε Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 398 νέα περιστατικά, 114 στην Αχαΐα, 51 στη Βοιωτία, 62 στο Ηράκλειο, 85 στη Λάρισα, 74 στην Πέλλα και 56 στις Σέρρες.

Για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις ο πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιωργος Μαθιόπουλος.

Από τις 1100 διακομιδές οι 200 αφορούν τον κορονοϊό, οι διασώστες είναι εξαντλημένοι είπε και εξέφρασε την ελπίδα η επιπέδωση των κρουσμάτων να γίνει γρήγορα αποκλιμάκωση.
Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για προσοχή. Βλέπουμε το ότι το τελευταίο διάστημα το 70% των αιτημάτων των νοσοκομείων για εξεύρεση ΜΕΘ αφορά περιστατικά κάτω των 65 ετών, είπε και πρόσθεσε πως αν δεν είχαν γίνει οι εμβολιασμοί των μεγάλων ηλικιών η κατάσταση θα ήταν τώρα ανεξέλεγκτη.

Η πίεση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης συνεχίζεται αμείωτη.

«Φθάσαμε σε συνθήκες Νοεμβρίου, έχουμε πιάσει τα όρια» είπε η Δάφνη Κατσιμπα πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.

«Το σύστημα υγείας πιέζεται και στη Θεσσαλονίκη, είναι πιο ήπιο ακόμα από τον Νοέμβριο, όμως έχει ξεφύγει για μία ακόμη φορά ο έλεγχος στην κοινότητα», είπε ο διευθυντής της Β΄ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Ο Νίκος Καπραβέλος κάλεσε «να στοχεύσουμε στο κρούσμα, η επαφή με τη μόλυνση είναι το πρόβλημα. Πρέπει να στοχεύσουμε στο κρούσμα, στην ιχνηλάτησή του. Πόσο πια να στοχεύεις στην ανθρώπινη δραστηριότητα επί μήνες και να περιμένεις συμμόρφωση σε έναν υγιέστατο άνθρωπο».

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωρά και μόνο μέσα στον Απρίλιο έγιναν μέχρι στιγμής περισσότεροι από 284.000 εμβολιασμοί.

Tα σημεία μαζικών δειγματοληψιών από τον ΕΟΔΥ για την Πέμπτη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση