Σε ασφυξία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ

Ταμειακά διαθέσιμα μόλις για ένα μήνα έχει η μια στις δυο μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως δείχνει η εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, με τις προβλέψεις για το επόμενο διάστημα να είναι ζοφερές καθώς μια στις τρεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η έρευνα αποτυπώνει τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η υγειονομική κρίση στην οικονομία με την μορφή της βαθιάς και απότομης ύφεσης να έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική κατάσταση των ΜμΕ με τη σοβαρή πτώση όλων των βασικών δεικτών να προσδιορίζουν την κατάσταση που βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Μάλιστα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βλέπουν ότι και το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο με τις 4 στις 10 (38,2%) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους κατά το επόμενο διάστημα.

Επίσης το 53,6% των επιχειρήσεων περιμένει μείωση του κύκλου εργασιών, το 52,8% μείωση της ζήτησης, το 54,6% μείωση των παραγγελιών, το 56,7% μείωση της ρευστότητας, ενώ μόλις το 6% των επιχειρήσεων προτίθεται να κάνει κάποιου είδους επένδυση.

Τη δύσκολη κατάσταση στην αγορά και τις επιπτώσεις της πανδημίας ενισχύει μάλιστα το γεγονός ότι μόλις το 7,4% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εκτιμά πως θα κάνει προσλήψεις το Β’ εξάμηνο του 2021 με το 84,1% να δηλώνει πως θα το κρατήσει σταθερό. Επιπλέον περισσότερες από τις έξι στις δέκα επιχειρήσεις (63,1%) θεωρούν πως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία θα διαρκέσει για τουλάχιστον 2 χρόνια με τους επιχειρηματίες της εστίασης να καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας (72%).

Οι υποχρεώσεις πνίγουν τις επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα η περιορισμένη ρευστότητα πνιγεί τους μικρομεσαίους με τα ποσοστά των επιχειρήσεων που εκτιμούν πως δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις το επόμενο διάστημα παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη εξαμηνιαία έρευνα του Ιουλίου του 2020.

Ενδεικτικά περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις (31,3% προς τον πρώην ΟΑΕΕ και 24,2% προς το ΙΚΑ) , στις φορολογικές της υποχρεώσεις (30,1%), στις υποχρεώσεις ενοικίου (35,2%) και 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές (26,6%), στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας (26,3%) και λοιπούς λογαριασμούς (25,1%) και σχεδόν οι μισές (44,6%) από τις επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό δάνειο δήλωσε πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Αφήστε μια απάντηση