AstraZeneca: Εν αναμονή αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca στη χώρα μας έως ότου αποφανθεί με επίσημο πόρισμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σε αυτό κατέληξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά την συνεδρίαση της χθες το πρωί. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, στη χώρα μας έχει καταγραφεί ένα επεισόδιο θρόμβωσης που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό σε 346.000 εμβολιασμούς που έγιναν με το συγκεκριμένο εμβόλιο και είναι από τα πρώτα περιστατικά που έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολο των περιστατικών που εξετάζονται πανευρωπαϊκά.

Την ίδια ώρα, αποστάσεις παίρνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων από τη δήλωση στελέχους του που κάνει λόγο για σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας χθες το απόγευμα σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών παρέθεσε στοιχεία για την ασφάλεια του εμβολίου και τόνισε με έμφαση ότι η πιθανότητα το εμβόλιο της Οξφόρδης  να προκαλέσει θρόμβωση είναι στη χειρότερη περίπτωση μία στις 100.000.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε στις 6/4, ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά και εφήβους του εμβολίου κατά της Covid-19 που ανέπτυξε μαζί με τη βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, αναμένοντας τη γνωμοδότηση της αρμόδιας βρετανικής ρυθμιστικής αρχής.

Στο πλαίσιο μικρής μελέτης στη Βρετανία, “αναμένουμε συμπληρωματικές πληροφορίες από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια κρούσματα θρόμβωσης που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, πριν προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή”, αναφέρει το βρετανικό πανεπιστήμιο.

Τέλος ο Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Ροτζέριο Πίντο ντε Σα Γκασπάρ, δήλωσε ότι το ισοζύγιο κινδύνου/οφέλους συνεχίζει να είναι “σε μεγάλο βαθμό” υπέρ της χρήσης του εμβολίου κατά της Covid της AstraZeneca.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης

Αφήστε μια απάντηση