Μητσοτάκης: «Παράθυρο» για υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών – Τι είπε για το Πάσχα

Δεν είμαι σε θέση να σας πω αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο στο δελτίο ειδήσεων του Star. Πρόσθεσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να υποκαταστήσει τον ρόλο των ειδικών και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν δεν είχε επιβληθεί το νέο lockdown τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά ενώ σε σχέση με το γιατί δεν απέδωσε τα αναμενόμενα μίλησε για τις μεταλλάξεις του ιού και τη φυσική κόπωση των πολιτών. Τόνισε ότι αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για τις αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς έκανε προσωπική έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν ενώ για το θέμα του εμβολιασμού των υγειονομικών υπογράμμισε ότι από Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση για το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός. «Δεν επιθυμώ τώρα να δημιουργήσω εστίες αντιπαράθεσης, θα το δούμε σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της εστίασης είπε ότι θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους ενώ προέβλεψε ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα.

«Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν. Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους».

Πετύχαμε να καταστεί μια ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων

«Η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.

Για το πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση